Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 39 - "Istennek terve van életeddel"

Egyházunk egy-két hete

"Istennek terve van életeddel"

A gyermekkori elhatározás valósággá vált

Schaller Bernadett
Egy gyermeklány elhatározta, hogy lelkész lesz. Sok megpróbáltatással a háta mögött tanult, dolgozott, szolgált, s álma valóra vált. A váraljai és nagymányoki evangélikus gyülekezet meghívta lelkipásztorának.

A Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke 1999-ben Pécsről küldte Schaller Bernadettet a völgységi kis falvakba – Váraljára, Nagymányokra, Györébe, Izménybe, Mázára – szolgálni. A fiatal lelkésznőt a települések lakói szívükbe zárták, ami nem csoda. Valóban szolgál. Hol játszóházban pingálja az apróságok arcát, hol maltert kever a kismányoki fiatalok házában, hol délutáni beszélgetéseket vezet időseknek, s mindezekkel együtt lelkészi feladatainak is eleget tesz. Mint mondja, a lelkipásztorságot belső és külső elhívásra választotta. Miután érezte, hogy a körülötte élők elfogadják terveit, döntött. Egy gyermektábori élmény is segítette elhatározásában. Az ott emlékként kapott, évekig szobája falát díszítő tabló felirata – „Istennek terve van életeddel” – egyszer csak saját gondolatává vált. Aztán jött a mérlegelés időszaka és a teológián eltöltött öt esztendő. Mindennap feltette magának a kérdést: jó helyen vagyok? Bebizonyosodott, hogy igen. A váraljai és nagymányoki evangélikus gyülekezet meghívta lelkipásztorának. Tagjai, hogy széppé tegyék az ünnepet, sok áldozatot hoztak. Volt, aki a templomot és a parókiát szépítette, volt, aki sütött, vagy másban serénykedett.

Szeptember 20-án Krähling Dániel esperes hivatalosan beiktatta Schaller Bernadettet. Az ünnepi istentiszteleten öt falu evangélikus hívei és a Tolna-Baranyai Egyházmegyéből érkezett lekésztársai köszöntötték. Balikó Zoltán lelkész jókívánságai mellett felidézte azokat a tragédiákat, amelyek Bernadettet érték. A lelkésznő és húga ugyanis még kisgyermekek voltak, amikor balesetben elveszítették szüleiket. Felcseperedésüket, nyugodt életüket nagymamájuknak köszönhetik. Bernadett a lényéből áradó harmóniával – immár beiktatott evangélikus lelkészként – igyekszik hitet, megnyugvást, szeretetet, gondoskodást adni környezetében mindenkinek.

Szöveg és kép: Pál Ágnes (Tolnai Népújság)

Regionális hozzárendelés: Nagymányok–Váraljai Evangélikus Egyházközség