Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 39 - A Miskolci Egyetem és a történelmi egyházak megállapodása

e-világ

A Miskolci Egyetem és a történelmi egyházak megállapodása

A Miskolci Egyetem és a történelmi egyházak képviselői megállapodást írtak alá a napokban, amelynek értelmében létrehozzák a Miskolci Egyetemi Lelkészséget. Az egyetem az egyházak számára irodákat, előadótermeket biztosít, és rendelkezésükre bocsátja teljes kommunikációs rendszerét.

A szerződés szerint az egyetemi campus területén néhány éven belül ökumenikus templomot építenek, melynek tervei már el is készültek – jelentette be Besenyei Lajos rektor az intézmény teljes vezetése, az evangélikus, a görög katolikus, a református és a római katolikus egyházak magas rangú képviselői jelenlétében megtartott ünnepélyes szerződéskötésen. Rámutatott: régi mulasztást törlesztenek azzal, hogy az egyetem campusán belül megteremtik a szabad hitélet gyakorlásának lehetőségét, „így a magas tudományok mellett a szellem, a lélek is gazdagodhat, hiszen az értelem mindig keresi a hitet, a hit az értelmet”.

A miskolci egyetemvárosban naponta 15-20 ezer ember fordul meg, ezért az oktatók és a hallgatók számára rendkívül fontos a hitélet feltételeinek kialakítása – hangoztatta a rektor.

Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke rámutatott, hogy a szándék rögzítésével tágabb léptéket vesz az egyetem és az egyházak kapcsolata. Bejelentette, hogy az egyházkerület pályázatot ír ki az egyetemi lelkészi feladatok betöltésére, valamint azt is, hogy anyagilag is hozzájárulnak az új egyetemi ökumenikus templom mielőbbi felépítéséhez.

Mándy Zoltán pápai prelátus arról szólt: igen fontos, hogy a tudomány ismereteinek elsajátítása mellett emberségben, szellemben és lélekben is gazdagodhassanak a hallgatók. A római katolikus egyház nevében ugyancsak támogatást ígért a templom felépítéséhez.

Veczán Pál evangélikus esperes azt mondta, hogy „fontos a kutatás, a technika kínálta jövő, azonban igen jó, ha a laboratóriumok mellett jelen vannak az egyetemen az oratóriumok is”.

(MTI)