Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 40 - Régi-új parókia Gyönkön

Egyházunk egy-két hete

Régi-új parókia Gyönkön

A felújított gyönki parókia
A gyönki gyülekezet 1896-ban épült barátságos parókiája több mint egy évszázadon keresztül szolgált az itt élő lelkészcsaládok otthonául. Az egyházközség vezetősége tavaly nyáron úgy döntött, hogy a felújítás helyett inkább az építkezést választja: lebontja a sokat szolgált, régi épületet, és egy új, korszerű paplakot emel a helyén.

A munkálatok 2002 szeptemberében kezdődtek, Lemle Zoltánné szakszerű felügyelete mellett. Az új parókia – a gyülekezet és a lelkészcsalád nagy örömére – idén májusra, a kitűzött határidőre elkészült. Beke Mátyás, az egyházközség lelkipásztora feleségével és két gyermekével az építkezés hónapjai alatt háromszor költözött, így nem csoda, hogy nagy volt mindnyájuk öröme, amikor beköltözhettek „régi-új” otthonukba. Az új paplak annyiban „régi”, hogy megőrizték hagyományos alakját. Kérdésemre Beke Mátyás elmondta: azért ragaszkodtak az „L” alakú alaprajzhoz, mert bevált, „jól lakható”, hiszen gyakorlatilag két különálló részre osztja a lakást, ami nem utolsó szempont, ha a család nyugalomra, csendre vágyik.

A gyönki parókia szentelésére múlt szombaton került sor Krähling Dániel tolna-baranyai esperes szolgálatával. A szabadtéri alkalmat hálaadó istentisztelet követte, amelyen Gáncs Péter püspök hirdette Isten igéjét az egybegyűlteknek. „Bármilyen ügyesen is rakhatjuk mi egymásra a köveket, az igazi építést – fizikai és lelki értelemben egyaránt – Isten végzi” – hangsúlyozta a déli kerület püspöke.

Jó volt látni, hogy a gyönki gyülekezet nem egyedül ünnepelt, hanem örömükben osztoztak a Tolna-Baranyai Egyházmegye lelkészei is.

Az istentiszteletet közgyűlés követte, amelyen példás tömörséggel hangzottak el a köszöntések, gratulációk. Az alkalom a fehér asztalok mellett folytatódott, a jó hangulatú szeretetvendégség kiváló alkalmat teremtett az egymással való találkozásra, ünneplésre és hálaadásra.

Szabó Szilárd

Regionális hozzárendelés: Gyönk és Környéke Evangélikus Egyházközség