Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 41 - Hálaadó istentisztelet Kispesten

Egyházunk egy-két hete

Hálaadó istentisztelet Kispesten

A kispesti templom ólomüvege
Gyülekezetünkben már hagyomány az évenkénti hálaadó istentisztelet. Október 5-én külön okunk is akadt a hálaadásra: elkészült templomunk kisebb termeinek új, korszerű fűtése, valamint az ólomüveg ablakok restaurálása, a hiányos, kitört részek pótlása; továbbá a gyülekezet új nemzeti lobogójának felszentelésére is ekkor került sor. Ezen az ünnepi alkalmon vendégünk volt Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke és Győri Gábor, a Pesti Egyházmegye esperese is.

Gáncs Péter Gal 2,20 alapján tartott igehirdetésében arról szólt, hogy hálát kell tudnunk adni Isten áldásaiért. Apró, hétköznapi dolgokat is meg kell tudnunk köszönni neki, mint például most az ablakot, a fűtést és a zászlót. Az ablakon keresztül érkezik a fény hozzánk, nélküle sötétségben lennénk. A fűtés pedig otthonossá, meleg, családias hellyé teszi számunkra a templom épületét. A nemzeti lobogónak is van helye a gyülekezetben, mert az összetartozásunkat szimbolizálja: a földi és a mennyei haza együvé tartozását, hiszen kettős állampolgárok vagyunk. A lobogó arra emlékeztet, hogy honnan jöttünk, és hová megyünk, eszünkbe juttatja földi otthonunkat, és hazaszeretetre indít bennünket. A templom figyelmezteti az utca emberét, hogy hallja meg a mennyei Atya hívó szavát. Nekünk pedig Krisztus fénye hordozóinak kell lennünk. Egyik énekünk így szól: „Királyi zászló jár elől, keresztfa titka tündököl.” Krisztus szeret minket, és önmagát adta értünk. „Többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem.” Mi is átélhetjük ezt a csodát. Az istentisztelet végén ezzel a befejező gondolattal járulhattunk az Úr asztalához.

Az ünnepi alkalmat az énekkar és az ifjúság szolgálata tette emlékezetessé, valamint elhangzott Túrmezei Erzsébet „Átragyog-e rajtunk?” című verse is. Az istentiszteletet rövid közgyűlés zárta, melyet Széll Bulcsú, a gyülekezet lelkésze vezetett. Először Petrusz Tibor presbiter számolt be a felújításokról, és köszönte meg az adományokat az egyházközség tagjainak, az önkormányzatnak és az egyházmegyének. Ezután Steinerné dr. Török Katalin polgármester üdvözölte a jelenlévőket, majd Gáncs Péter és Győri Gábor fejezte ki jókívánságait, és kérte Isten áldását a gyülekezet munkájára és életére.

Kristóf Kinga

Regionális hozzárendelés: Kispesti Evangélikus Egyházközség