Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 43 - Teológiai szekció a társadalmi nemek kutatásában

e-világ

Teológiai szekció a társadalmi nemek kutatásában

A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem keretében működő Társadalmi Nem- és Kultúrakutató Központ ismét megrendezi szokásos őszi konferenciáját október 27-től 29-ig "Erőszak és nemek: A társadalmi nemek kutatása Magyarországon az ezredfordulón" címmel.

A magyarul nagyon körülményesnek ható „társadalmi nem” kifejezés arra a felismerésre utal, hogy a férfi és női szerepeket nem kizárólag biológiai, hanem szociális és kulturális hatások is alakítják. Ezek a hatások kutathatók, értékelhetők s az élet tágabb összefüggéseivel is összevethetők; ezek tanulmányozásával a régi demokráciákban pedig már tudományágak foglalkoznak. A magyar kezdeményezés egyrészt ebbe a nemzetközi munkába igyekszik bekapcsolódni, másrészt pedig a nemek társadalmi beágyazottságának sajátos magyar feltételeit és összefüggéseit igyekszik feltérképezni.

A konferencia hétfőn délelőtt 10 órakor plenáris üléssel kezdődik, hétfő délutántól szerda délutánig pedig szekcióüléseken és kerekasztal-beszélgetésekben járja körül a témát. Csak néhány szekciótémát, ízelítőül: Művészet, erőszak és társadalmi nem; A nemek reprezentációja a filmben és az irodalomban; Elnyomott férfiak; A szimbolikus erőszak az oktatásban és a feminista pedagógia; Családtípusok, családformák az ezredforduló Magyarországán; A nőgyűlölet szellemi hagyománya: magyar antifeminizmus – feminista szellemtörténet.

A konferencián immár hagyományosan teológiai szekció is dolgozik, az ülésre kedden reggel 9 órától a 338-as teremben kerül sor. Tíz teológus jelezte részvételi szándékát és adta közre előadásának rövid kivonatát, közülük hatan a honi evangélikus teológiát képviselik, egyikük pedig Dél-Afrikából érkezik. Az előadások közül nyolc a Biblia világában kutatja a nemi szerepek szociális és kulturális hátterét (érdekes módon idén főleg az Ószövetség felé fordul az előadók figyelme), egy előadás Dietrich Bonhoeffer teológiájának gender-összefüggéseit keresi, a tizedik pedig a hitoktatás területére alkalmazható következtetéseket járja körül.

(Az egész konferenciáról részletes információk olvashatók a http://gender.bkae.hu weboldalon.)

Csepregi András