Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 43 - Missziós istentisztelet

Keresztutak

Missziós istentisztelet

Ulrich Parzany
Ez év áprilisában nyolcvannál is több magyarországi és erdélyi településen közvetítették Essenből korunk egyik legismertebb igehirdetője, Ulrich Parzany evangélizációját. Európa-szerte tízezrek látták estéről estére a zenés-látványos szuperprodukciókat, melyek csúcspontjai a német evangélikus lelkész buzdító, építő és bátorító igehirdetései voltak. A Magyar Evangéliumi Szövetség (Alliansz) meghívására Ulrich Parzany október 17-én, pénteken Magyarországra látogatott.

A fővárosi Deák téri templomban tartott felekezetközi missziós istentiszteleten a neves igehirdető találkozott azokkal az egyházi vezetőkkel, lelkészekkel és gyülekezeti munkatársakkal is, akik a tavaszi evangélizáció, a Pro Christ hazai szervezésében és lebonyolításában szerepet vállaltak. Az alkalom kezdetén a vendéglátó gyülekezet nevében Gáncs Péter püspök köszöntötte a megjelenteket. Ulrich Parzany beszédében kiemelte, hogy országunkban példaértékű a keresztény felekezetek közötti együttműködés, amely minden bizonnyal abból fakad, hogy a magyarok szeretik a hazájukat, és aggódnak honfitársaikért. „Jézus Krisztus sokkal fontosabb az összefogásban részt vevők számára, mint az elválasztó különbségek” – mondta, majd arról fejtette ki gondolatait, hogy miképpen lehet az Istenről szóló jó hírt továbbadni az embereknek.

Az igehirdetés után a történelmi egyházak vezetői, illetve a baptista, metodista, pünkösdi egyházak, szövetségek képviselői hozzászólásaikban a további együttműködés mellett álltak ki. D. Szebik Imre elnök-püspök kifejtette, hogy a kereszténységnek egy elégedetlenkedő és anyagias világban elégedettséget, a fogyasztói társadalomban puritánságot és a kísértésekben vergődőknek a Krisztussal győztes életet kell felmutatnia.

Ulrich Parzany ígérete szerint 2006-ban is lesz Pro Christ-evangélizáció, és elképzelhető, hogy 2008-ban Magyarország ad otthont a rendezvénynek. A következő műholdas igehirdetésre azonban nem kell olyan sokat várnunk, hiszen a szervezők – ígéreteik szerint – jövő márciusban kifejezetten a fiatalok számára készített produkciókkal jelentkeznek majd, melyeket a tervek szerint szintén közvetítetnek hazánkban is.

Az esten nagy sikerrel lépett fel a Lupták György lelkész vezette „Gospel Sasok” együttes is. Az alkalmat Szeverényi János záróimádsága és úti áldása zárta.

Szegfű Katalin