Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 47 - Márton-napi presbiteri vándortalálkozó

Egyházunk egy-két hete

Márton-napi presbiteri vándortalálkozó

Biztos kiindulási alap kell! Rend a lelke mindennek?! Gazdasági stabilitás és/vagy lelki házépítés? „Lépéskényszer” a gyülekezetek életében? – ezekkel a létfontosságú kérdésekkel foglalkoztak a Hajdú-Szabolcsi Egyházmegye harmadik Márton-napi presbiteri vándortalálkozóján részt vevő laikus szolgálók és lelkészek az elmúlt szombaton.

Ez évben a Győrfi Mihály által pásztorolt nyírszőlősi gyülekezet volt a házigazdája az új nyíregyházi Luther Márton Kollégium meghitt gyülekezeti termében tartott egész napos találkozónak. A kezdő áhítatban Bozorády Zoltán esperes Mt 16,16 alapján a Péter által felismert biztos alapról, Jézusról szólt, aki nélkül egyetlen egyházi szolgálat sem működhet. Abaffy Zoltán egyházmegyei felügyelő előadásában a szükséges jó rendről osztotta meg gondolatait, és a legfontosabb feladatot így fogalmazta meg: „A jövő egyházának a misszió egyházává kell lennie a bizalom, az egymásra figyelés és a szeretet légkörében.” Bálint Zoltán nyíregyházi presbiter továbbgondolásra késztető kérdéseket vetett fel a lelki ház építésének akadályairól, a gazdasági stabilitás szemszögéből vizsgálva a misszió felé irányuló lépéskényszert.

A délutáni élénk fórumbeszélgetésen a gyülekezetek aktuális kérdései kerültek elő. A legégetőbb a személyes pásztorolás és családlátogatás, illetve a lelkésszel való közvetlen kapcsolat kialakítása iránti igény, amelyet egy többezres gyülekezetben bizony nem is olyan egyszerű teljesíteni.

–i –s

Regionális hozzárendelés: Hajdú–Szabolcsi Egyházmegye