Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 47 - Ütött az óra

Egyházunk egy-két hete

Ütött az óra

Az új toronyóra
Mintegy másfél évszázadon át tátongott üresen az ikladi templom toronyórájának helye, aztán pénzszűke miatt 1984-ben befalazták. A Galga menti településen élők továbbra is a csuklójukat forgatva nézték a pontos időt – egészen mostanáig. Az evangélikus templom órája ugyanis az elmúlt héten elindult…

November 16-án az 1400 lelkes gyülekezet lelkészével, Babka Lászlóval együtt adhatott hálát a nagyrészt állami támogatásból vásárolt toronyóráért, illetve a közelmúltban elvégzett munkálatokért.

Az idei költségvetés ugyanis másik két beruházást is lehetővé tett. A hangszerek királynője, az orgona is megújult – melyet az órával együtt D. Szebik Imre püspök-elnök áldott meg az ünnepi istentiszteleten –, valamint a templomot körülvevő terület is díszburkolatot kapott. A 2002-ben renovált templom ez évi felújításai összesen 5,4 millió forintba kerültek. Ehhez a hívektől 1,8 millió forint céladomány érkezett, illetve a gyülekezet tagjai további 200 000 forintnyi társadalmi munkával járultak hozzá a környezet szebbé tételéhez.

A hálaadó istentiszteletet, amelyen részt vett Detre János, a Dél-Pesti Egyházmegye esperese is, megtisztelte jelenlétével dr. Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, dr. Szabó Béla, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnökhelyettese, valamint a falu polgármestere, Madarász István is.

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: Ikladi Evangélikus Egyházközség