Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 48 - Ha Jézus közeledik...

Élő víz

Ha Jézus közeledik...

Az egyházi esztendő talán legkedvesebb időszaka az advent és a karácsony. Persze gyakran elhangzik a vád: ezekben a hetekben belemerülünk a vásárlás és az ajándékozás gondjaiba, és ez az amúgy szép szokás elfeledteti velünk az advent üzenetét, a karácsony lényegét.

A négy adventi vasárnap arra való, hogy a karácsonyi történet megismerése előtt foglalkozzunk az előzményekkel is. Jézus jön. Az ige testet ölt. De a csodálatos betlehemi éjszakát, Jézus születését, eljövetelét sok minden más is megelőzte. Az ígéret már nagyon régen elhangzott arról, hogy jön majd a Megváltó, hogy egy Gyermek születik nékünk (Ézs 9,5)… Jézus jön. Ha figyelmesen tanulmányozzuk Lukács evangéliumának első és második fejezetét, felfedezhetjük, hogy amint közeledik, úgy sűrűsödnek az események. Egyszerre minden fontossá lesz, és sok apró részlet különös súlyt kap.

De melyek ezek a részletek?

Fontos, hogy Krisztus születését Keresztelő János útkészítése előzte meg. Nem szabad megfeledkeznünk a próféta szüleiről sem. Nem véletlenül hívták Zakariásnak Keresztelő János édesapját. Ez a név azt jelenti: Isten megemlékezik. Már ebben is ott rejlik a boldogító hír: Isten nem felejti el azt, amit megígért.

Fontos, hogy Keresztelő János szülei gyermektelenek és öregek. Már nem is imádkoznak utódért, hiszen lehetetlennek tűnik az, hogy kívánságuk teljesüljön. Az angyal szájából azonban elhangzik az ígéret, hogy fiuk születik, aki „nagy” lesz Isten előtt. Nagy lesz, de nem a világ, az emberek szemében! Itt találkozunk először ezzel a más mértékkel. Keresztelő János azért lett nagy, mert Isten eszközévé vált abban, hogy az embereket előkészítse Jézus befogadására. (Felvetődik a kényelmetlen kérdés: mi hogyan imádkozunk gyermekeink jövőjéért? Csak azt kérjük, hogy sikeresek, gondtalanok legyenek? „Nagyok” legyenek az emberek előtt? Vajon milyenné lesznek gyermekeink, unokáink Isten szemében?)

Ugyanebben a részben szerepel először Mária is. Erzsébet (Keresztelő János anyja) és Mária egy időben lesz várandós. Nem véletlen, hogy Erzsébet öreg, Mária pedig szűz, vagyis a szülés mindkettőjük számára lehetetlennek tűnik. A két asszony találkozik, és egymást erősítik a hitben. Sorsuk összecseng, és azt üzeni: Istennél semmi sem lehetetlen!

Még sokáig folytathatnánk az előzmények tanulmányozását. Most csak ízelítőt adtunk abból, hogy mennyi – máskor észre sem vett – üzenete lehet az adventnek. Élet támadhat a már halottnak hitt állapotból is! A teremtés csodája ismétlődik, amikor a lelki halálból életre kel egy ember vagy akár egy élettelen gyülekezet. Olvassuk el ilyen szemmel is Lukács evangéliumának első és második részét!

Ez az időszak sok ajándékot rejt magában annak, aki felfigyel ezekre az elfelejtett részletekre.

Az advent az elcsendesedés és a várakozás ideje. Bárcsak keresnénk és megtalálnánk azt a csendet, amelyben igazi lelki éhséggel tudnánk várni és fogadni a szabadító Jézus érkezését!

Gáncs Aladár