Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 48 - Különös lelkészavatás

Egyházunk egy-két hete

Különös lelkészavatás

Bartos Zoltán
Az evangélikus többségű Galgagutáról származó Bartos Zoltán nemrég még baptista lelkipásztor volt, november 22-én azonban hivatalosan is elkötelezte magát egyházunk és az evangélikus lelkészi szolgálat mellett. Új szolgatársunkat D. Szebik Imre püspök avatta lelkésszé az aszódi templomban.

Bartos Zoltán nem most ismerkedett meg egyházunkkal: gyökerei, családi kötelékei már egészen fiatal korában lehetővé tették számára a lutheri hagyományok megismerését, gyakorlását. Szenteste például minden évben az evangélikus templomba mentek családjával, mivel a helybeli baptista gyülekezetben nem tartottak akkor istentiszteletet.

Zoltán 1982-ben felvételizett a baptista teológiára, majd 1987-től 1993-ig a szekszárdi körzetben végezte munkáját, amely hetente 11 igei szolgálatot jelentett. Ezt követően a csömöri és cinkotai baptista gyülekezetben kezdődött az a tízéves periódus, mely alatt a helyi evangélikus lelkésszel, Solymár Péterrel szoros baráti, testvéri kapcsolatot alakított ki. Több esetben „adták kölcsön” neki az evangélikus templomot, mert a baptista imaház kicsinek bizonyult.

Zoltán egy életében bekövetkezett törést követően döntött az evangélikus egyház mellett. 2003 februárjában Aszódon kezdte meg szolgálatát Detre János esperes határozott vezetése alatt gyülekezeti munkatársként. Néhány hónappal ezelőtt a szigorított lelkészvizsgán jó eredménnyel végzett, így lehetővé vált, hogy D. Szebik Imre püspök felavassa az evangélikus hitvallásokat és a lutheri tradíciót immáron magáénak valló lelkészt.

A püspök prédikációjában kiemelte: aki az eke szarvára teszi a kezét, és előretekint, az alkalmas a szolgálatra. Ehhez tartozik az a speciális feladat is, amely többek között a nógrádi régióban vár az ott szolgáló lelkészekre: a cigányság megszólítása. Elengedhetetlen, hogy megismerjék Jézus nevét, a krisztusi életformát, ezért egyházunknak feladata és kötelessége a cigánysággal való foglalkozás, törődés.

Az ünnepi istentiszteletet az aszódi gyülekezet kórusának éneke gazdagította. A templomi alkalmat követő szeretetvendégségen megtapasztalt szeretet, elfogadás és várakozás, a szívélyes köszöntők sora ékes bizonyítéka annak, hogy egyházunk egy Jézus ügye iránt szívből elkötelezett szolgálattevővel gyarapodott.

Szebik Imre döntése alapján Zoltán az egyházasdengelegi és a sziráki egyházközségben (az előbbi 270, az utóbbi 150 lelket számlál) kezdi meg evangélikus lelkészi szolgálatát, melyhez társa és három gyermeke biztosít számára szeretetteljes hátteret.

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: Aszódi Evangélikus Egyházközség