Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 48 - Közelebb az Istenhez, közelebb az emberhez!

e-világ

Közelebb az Istenhez, közelebb az emberhez!

A Keresztény Demokrata Fórum I. országos közgyűléséről

Bábel Balázs, ifj. Hafenscher Károly, Rázmány Csaba és Szabó István
"Fórumot szeretnénk biztosítani minden olyan keresztény ember számára, aki nem egy párt keretein belül akar politizálni, de kialakult értékrendjét követve a társadalom javát kívánja szolgálni" – mondotta Szászfalvi László országgyűlési képviselő, az elmúlt hétvégén hivatalosan is megalakult Keresztény Demokrata Fórum elnöke. A vallási és nemzeti értékeket hangsúlyozó, ökumenikus szellemű egyesület november 22-én a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében tartotta I. országos közgyűlését.

A „Közelebb az Istenhez, közelebb az emberhez!” mottó jegyében rendezett egész napos program során ki-ki közelebbről is megismerkedhetett a hívő emberek aktívabb közéleti részvételének előmozdítását szorgalmazó civil szervezet céljaival.

A KDF „bemutatkozását” rövid elmélkedések, valamint előadások sora előzte meg. A Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érsekének, Bábel Balázsnak, illetve a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökének, Szabó Istvánnak az áhítata után ifj. Hafenscher Károly evangélikus lelkész, országos irodaigazgató beszélt (Jn 15,5 alapján) arról, hogy mindenkor Krisztust követve, a szeretet útján kell járnunk ebben a farkastörvényű világban. Csak Jézusban és Jézus által lehet miénk mindaz, amire egy emberhez méltó, kiteljesedő élethez szükségünk van – hangsúlyozta Hafenscher Károly, akit Rázmány Csaba unitárius püspök követett a közgyűlést nyitó elcsendesedés igehirdetőinek sorában.

A Keresztény Demokrata Fórum „tézisei” között is hangsúlyos szociális felelősség fontosságát húzta alá a nap talán legfelemelőbb eseménye, a Lakiteleki Népfőiskola és a Keresztény Demokrata Fórum által közösen meghirdetett önéletíró pályázat ünnepélyes eredményhirdetése, amelyet Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az MDF alelnöke ismertetett. „Az én keresztem” címmel, a fogyatékossággal élők körében meghirdetett „írói versenyre” nyolcvanhat munkát nyújtottak be. A személyes életsorsot, a kereszthordozás lelki történéseit bemutató írások közül a zsűri a kerekegyházi Fritzné Kiss Évát (képünkön) részesítette a 60 ezer forintos I. díjban.

Ebédszünet után két római katolikus hetilap, illetőleg az Evangélikus Élet is lehetőséget kapott a „bemutatkozásra”. Abban mindhárom lap főszerkesztője egyetértett, hogy az elsődlegesen fontos lelki, spirituális tartalom mellett az egyházi lapoknak is szükséges reflektálniuk korunk és társadalmunk aktuális kérdéseire.

Hogy mit jelent keresztény szemszögből értékelni társadalmi avagy politikai kérdéseket, arra a Keresztény Demokrata Fórum I. közgyűlésén számos neves közéleti személyiség előadása mutatott gyakorlati példát.

Gazdag Zsuzsanna