Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 48 - Hétvége az imádság jegyében

Egyházunk egy-két hete

Hétvége az imádság jegyében

Hagyomány, hogy a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) évente háromszor tart csendes-hétvégét a révfülöpi oktatási központban: egyet ősszel az alsós korosztálynak, egyet tél végén a felsősöknek és egy hosszabb alkalmat nyáron minden lelkes és odavágyó kicsinek és nagynak.

November 21–23. között tehát egy „hagyományos” csendeshétvégéje volt a líceumnak? Semmiképpen! Hiszen amit az 51 diák és a 7 vezető az imádság jegyében eltelt napokon átélt, ahol mindenki a kegyelmi ajándékának mértéke és milyensége szerint munkálkodott a záró istentisztelet szolgálatában, az semmiképpen nem nevezhető hagyományosnak! Az oltárkép elkészítése, az istentisztelet teljes liturgiája, az imádságok minden szava, az ige színdarabban való megjelenítése, az énekek összeállítása, megszólaltatása és hangszeres kísérete mind-mind diákjaink szolgálatával kelt életre.

Hagyományosnak tekinthető, hogy ilyenkor a diákok és a vezetők (lelkész, tanár és teológus) Isten és egymás előtt megnyílnak, őszintén tárják fel hitük titkait és szívük érzéseit? Igen, mindenkori reménységünk ez, hogy diák és tanár egyszerre lehessen tanítványa Jézusnak, akik a hétköznapi feladatokhoz ilyen közösségben meríthetnek erőt, ám azt hiszem, e hétvége egészen felülmúlta az eddigi alkalmainkat.

Vincze Katalin, az idei év iskolalelkésze lendületével, szervezésével és lelkesedésével kovácsolta eggyé a közösség látható oldalát. Mind úgy születünk, hogy az imádság ősérzése bennünk van, melyet gyermekkorunktól nagyszülők, szülők, lelkészek, lelki tanítóink csiszolnak bennünk, kiktől sokszor el-ellopunk egy gesztust, egy szót, amely utat nyit számunkra az igazi imádságra. Ám ha diákjaink gyermeki imádságait hallgatjuk, megértjük Jézus tanítását: „gyermekké kell lennünk”. Vessük le felnőttes gátlásainkat, pózolásainkat, szókeresésünket! Akkor átélhetjük a magasságban, mélységben, könyörgésünkben, hálaadásunkban és bűnvallásunkban, hogy Isten mindenkor meghallgatja imádságunkat.

Budaker Dóra

Regionális hozzárendelés: Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium