Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 48 - A fogyatékosok világnapja

e-világ

A fogyatékosok világnapja

December 3. a fogyatékosok világnapja. Ezt a napot világszerte megünneplik a különböző fogyatékossággal élő emberek és a velük kapcsolatban lévő szervezetek, csoportok. Így szokott ez lenni hazánkban is.

Ahogy erre az Egyházak Világtanácsának ökumenikus fogyatékosszervezete, az EDAN is fölhívja a figyelmet legutóbbi nyilatkozatában, keresztény körökben gyakran csak úgy kerül elő a sérültekkel való törődés, mint karitatív kérdés, a sérült emberekre pedig többnyire csak úgy tekintenek, mint a rászorulók egy csoportjára, akik felé az egyháznak szolgálnia kell. Természetesen ez is nagyon fontos. Azonban az egyház (s ez általában minden keresztény felekezetre igaz) ritkábban gondol úgy a sérült emberekre, mint a közösség, a gyülekezet aktív, szolgálni tudó és akaró tagjaira. Jó volna, ha az egyház ebben is példát tudna mutatni a társadalomnak. Üzenet értékű lenne az is, ha evangélikus egyházunk a középületek (a törvény szerint az egyházi épületek is ide tartoznak!) jövő év végéig esedékes akadálymentesítésében is élen járna.

Az idei év, a fogyatékos emberek európai éve különösen is aktuálissá teszi ezeket a problémákat. Egy ilyen alkalom lehetőséget ad arra, hogy keresztény közösségben is gondolkodjunk, beszélgessünk ezekről a kérdésekről. Ezért a fogyatékos emberek és szervezeteik nevében arra szeretnénk kérni minden lelkészt és gyülekezeti tagot, hogy a világnapot, december 3-át megelőző vagy az azt követő vasárnapon igehirdetés, imádság keretében vagy más módon külön is gondoljanak a társadalomban és az egyházban élő sérült emberekre.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Felekezeti Munkacsoportja nevében

Ittzés Ádám