Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 51 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

A beteljesedés ünnepe után hallgasd meg szavunkat, Urunk, mert ilyenkor tudjuk igazán, hogy nemcsak mi élünk a világon, hanem sokan; és sokfélék vagyunk. Emelj ki minket a szűk körben gondolkodás világából, hogy eszünkbe jusson a legtávolabbi embertársunk is. Figyelmeztess ma különösen is arra, hogy a templomfalak által határolt világból kifelé is induljunk. Mutasd meg azt az irányt, amerre indulva szerethetünk, könnyíthetünk, gyógyíthatunk szavainkkal. Mozdítsd meg kezünket és lábunkat az utánunk kiáltók felé, hadd képviseljünk téged hitelesen egy hitelét vesztett világban. Irányítsd értelmünket becsületes kutatásra és életőrző, felelős gondolkodásra.

Könyörgünk hozzád a mások szavaitól szenvedőkért, a félelembe zárult életekért, az ideges, kimerült, megfáradt emberekért, a munkát és hivatást vesztett kirekesztettekért, az önimádatba feledkezettekért, a hatalom mámorába süppedtekért, a napi gondok miatt aggódókért, az erőszaktól szenvedő gyermekekért, a kegyetlenség földi poklait járókért, a békét, nyugalmat nélkülözőkért.

A beteljesedés ünnepe után hallgasd meg szavunkat, Urunk, mert ilyenkor tudjuk igazán, hogy nemcsak mi élünk a világon, hanem sokan; és sokfélék vagyunk. Ámen.