Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 51 - HETI ÚTRAVALÓ

Élő víz

HETI ÚTRAVALÓ

51. hét Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek. Az Úr közel! (Fil 4,4–5b)

Advent negyedik – s egyben karácsony – hetében a Jézusban közel jött Úrban való örömről szólnak az Útmutató reggeli, ünnepi igéi; azért, hogy személyes életünk részévé váljon Isten megtapasztalt szeretete. Ő úgy szeretett minket, hogy egyszülött Fiát adta értünk, hogy ha hiszünk őbenne, el ne vesszünk, hanem örök életünk legyen (Jn 3,16). Mária azért magasztalta az Urat, mert nagy dolgokat tett vele a Hatalmas, s lelke ujjongott az ő Megtartója előtt (Lk 1,46–49). Mária éneke, a Magnificat (EÉ 38) a mi hálaadó imádságunk is lehet. Pál apostol így biztat minket: „Mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt.” (Fil 4,6) A földön élő gyülekezet tagjaként így hívhatjuk a fényes hajnalcsillagot: „Jöjj, Uram Jézus!” (Jel 22,20) Pál számára nem vízió, hogy zsidók és pogányok együtt dicsőítik Istent a gyülekezetben: „Örüljetek népek, az ő népével együtt.” (Róm 15,10)

Karácsonyeste az ősi prófécia beteljesedésének örülünk: „»Íme, a szűz fogan méhében, fiút szül, akit Immánuelnek neveznek« – ami azt jelenti: Velünk az Isten.” (Mt 1,23) Isten hatalmas Fiáról szól az evangélium, aki a mi Urunk. Jézus Krisztus elhívottai közé tartozunk mi is (Róm 1,1–7). Ez az igazi örömhír!

Isten szeretetének ünnepén lélekben elmehetünk a pásztorokkal egészen Betlehemig, s dicsőíthetjük és magasztalhatjuk Istent, mert „üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus” (Lk 2,11), „hogy az ő kegyelméből megigazulva reménységünk szerint részesei legyünk az örök életnek” (Tit 3,7).

Karácsony második napján a testté lett Igét ünnepeljük, aki azért jött el a világba, hogy befogadhassuk őt a szívünkbe és az életünkbe, s így Isten gyermekeivé legyünk (Jn 1,9–14). Fia által szólt hozzánk, aki „Isten dicsőségének a kisugárzása és lényének képmása” (Zsid 1,3).

János, a szeretet apostola, emléknapján így tanít: „Aki pedig megtartja az ő igéjét, abban igazán teljessé lett az Isten szeretete. Ebből tudjuk meg, hogy őbenne [ti. Jézusban] vagyunk.” (1Jn 2,5) Ilyen, Isten szeretetével teljessé lett, áldott ünnepet kívánok őbenne minden kedves olvasónak! Hiszen „Isten tette mindezeket, Hogy lássuk, mennyire szeret” (EÉ 154,6).

Garai András