Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 51 - HETI ÚTRAVALÓ

Élő víz

HETI ÚTRAVALÓ

52. hét Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét. (Jn 1,14a)

A karácsony utáni héten az Útmutató reggeli igéiben a Jézust meglátó tanúk bizonyságtételei erősítik hitünket, hogy mi is felismerjük az újszülöttben Szabadítónkat, a testté lett Igét. Simeon életében beteljesedett a Szentlélek kijelentése: „nem hal meg addig, amíg meg nem látja az Úr Krisztusát” (Lk 2,26). Nekünk is e földi életünkben kell a Jézusban elkészített üdvösséget meglátnunk, és hálát adva az Istennek, beszélni róla a körülöttünk élőknek, úgy, amint Anna tette (Lk 2,29–38). A szemtanú János is így cselekedett: „amit szemünkkel láttunk, (…), azt hirdetjük az élet igéjéről (…), hogy örömünk teljes legyen” (1Jn 1,1–4). Elfogadjuk-e a látók bizonyságtételét, és Jánossal együtt hisszük és valljuk-e, hogy „az Atya elküldte a Fiát a világ üdvözítőjéül” (1Jn 4,14)?! Krisztus méltósága nagyobb az angyalokénál, akik szolgáló lelkek mind, és „akik azokért küldettek szolgálatra, akik örökölni fogják az üdvösséget” (Zsid 1,14).

Óév este arra kér Jézus, hogy felkészülten várjuk őt, és nem csak az év végén, mert az Emberfia bármikor eljöhet (Lk 12,40). Amikor „én zörgetek” szíved ajtaján, azonnal nyiss ajtót nekem, s ekkor én asztalomhoz ültetlek, s boldog leszel – ígéri virrasztó tanítványainak az Úr. Pál ugyanezt hirdeti az esztendő határkövénél: „meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, (…) sem jelenvalók, sem eljövendők (…), semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől” (Róm 8,38–39).

Újév napján, Jézus névadásának ünnepén a Szabadítót ünnepeljük, mert az Úr angyala ezt mondta Józsefnek: „[Mária] fiút fog szülni, akit nevezz el Jézusnak, mert ő szabadítja meg népét bűneiből” (Mt 1,21). Az Úr 2004. esztendejében is: Bízzad újra életed Krisztusra! – akit azért küldött el Isten, hogy hirdesse az Úr kedves esztendejét (Lk 4,19). S mivel „ma teljesedett be ez az írás, fületek hallatára” (Lk 4,21), ne legyünk elbizakodottak, s az új esztendőben előretekintve is csak ezt mondjuk: „Ha az Úr akarja, és élünk...”

Garai András