Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 51 - Jelek égen-földön

Élő víz

Jelek égen-földön

Jól ismerjük a történetet: pásztorok tanyáztak azon a vidéken, őrizték a nyájat, és megjelentek nekik az angyalok, hogy tudtukra adják, megszületett a Megváltó, a Megmentő, a várva várt Szabadító. Ó, nem értettek ők sem mindent, hiszen olyan különösen hangzott az egész, de tudták, ez a jel nekik szól, és észrevették benne Isten feléjük irányuló szeretetét.

Hasonló a bölcsek esete is. Feltűnt az égen egy különleges csillag, és ők az eget kémlelő távcsöveikkel rátaláltak. Ahogy megpillantották, azonnal megértették az üzenetet, és elindultak megkeresni az új, hatalmas királyt, hiszen a jel számukra egyértelmű volt. Biztosan másképp képzeltek el sok mindent, talán meglepte őket Mária szegényes, egyszerű ruhája, a meleg rongyokba göngyölt csecsemő, de egészen biztosak voltak benne, hogy ő az, akit keresnek, akinek tisztelettel tartoznak, hát nem tétováztak. Mivel nyitottak voltak, eljutott hozzájuk az Úr üzenete, és megértették hívását. Akadt olyan, akinek az angyali szóra volt szüksége, hogy hálás szívvel elinduljon a jászolhoz, volt, akinek a csillag feltűnése adott egyértelmű jelet az isteni csodáról. És az Úr látta a különbségeket, és üzent. Néha elgondolkodom rajta, vajon másoknak még azon az éjjelen kijelentette-e Isten Fia születésének örömüzenetét. Nem tudhatjuk. Csak annyi bizonyos, hogy mindazok, akik meghallva a hívást eljutottak a jászolig, hitükben megerősödve, reménységgel feltöltődve mentek tovább boldogan.

És neked milyen jelet küldött az Úr? Mivel csábítja a szívedet? Mivel hív önmagához? Talán csak most gondolod végig, hogy gondosan megőrzött ebben az évben is, szeretetből mindent megadott neked, amire szükséged volt, áldása kísérte fáradozásodat. Amikor bánatod volt, küldött hozzád valakit, aki megvigasztalt, amikor gyenge voltál, igéje erőt, bátorítást adott neked. Itt-ott észrevetted, hogy ő használt, és megajándékozott másokat rajtad keresztül. Vagy feltűnt egy csillag a te életed egén is, aki terelget, vezetget a Megváltó felé, és te álmélkodva figyeled, milyen ragyogást kaphat felülről egy-egy ember, ha kiárad rá a kegyelem. És mondd, elindultál már? Buzdított-e tettekre Isten sokféleképpen feléd sugárzó szeretete és jósága?

Induljunk el felé mindnyájan, hogy megtapasztaljuk nála az örömöt, a békét, közelségének áldott melegét! Hogy feltöltekezve mehessünk tovább az ünnepek után a hétköznapok útjain.

Füller Tímea