Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 51 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Az alább közölt általános könyörgő imádságot szeretettel ajánljuk minden gyülekezet figyelmébe, bátorítva a lelkészeket arra, hogy az istentisztelet liturgiájának alakításakor számoljanak a rovatunk nyújtotta lehetőséggel is.

Áldott vagy, Istenünk, hogy Krisztusban váltságot szereztél a világnak. Áldott légy, hogy minden emberi mesterkedés ellenére megtartottad ígéretedet, és Krisztus elvégezhette mindazt, amit ígértél a világnak. Áldunk, hogy Krisztus ma is jelen van életünkben. Áldunk, hogy ő a mi Urunk és megtartónk.

Áldunk könyörülő irgalmadért, bűneink bocsánatáért. Áldunk az örömhírért, amellyel nap mint nap megajándékozol minket. Ennek erejével élhetjük mindennapi életünket, és végezhetjük feladatainkat.

Bocsásd meg, hogy sokszor hiányzik belőlünk a Zakariás énekéhez hasonló hálaének és az apostol öröme. Te mindent megtettél értünk, mi pedig sokszor megfeledkeztünk ajándékaidról. A karácsonyi előkészületek sem hoztak minket közelebb egymáshoz. Nem békítettek meg egymással minket. Bocsásd meg, hogy az ünnepi készülődés közben a lelki felkészülésben lemaradásban vagyunk.

Könyörgünk, adj békességet szívünkbe. Add, hogy a tőled származó szeretet békét teremtsen a családokban. Teremts rendet a fölfordult világban. Adj békét a sokat szenvedő, egymás ellen harcoló népeknek, embereknek.

Sokan várják szorongva karácsony estéjét, csendjét. Légy társuk azoknak, akik a magányosság nyomorúságával küszködnek. Adj türelmet azoknak, akik segíteni igyekeznek a segítségre szorulókon. Könyörgünk a betegekért, az értük aggódókért, az őket ápolókért.

Könyörgünk egyházadért. Add, hogy szolgálatára figyeljen a világ. Tudja meg minden ember: Megváltónk született. Könyörgünk azokért, akik karácsonykor igédet hirdetik. Adj erőt nekik, hogy szolgálatukat rendben elvégezhessék, rád figyeljenek, és szent akaratodat helyesen tolmácsolják.

Add, hogy a karácsonyi fények betöltsék az ünnep napjait, majd reménységgel vezessenek tovább az új évbe. Atyánk, aki Fiadért meghallgatsz minden imádságot, kérünk, most is hallgass meg minket. Ámen.