Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 6 - Felügyelő és polgármester

Evangélikusok

Felügyelő és polgármester

Az őszi önkormányzati választásokon Levél község polgárai újra bizalmat szavaztak Rosenberger Andrásnak, az itteni evangélikus gyülekezet felügyelőjének, aki így második polgármesteri ciklusát kezdhette meg októberben. A régi-új polgármester és felügyelő tősgyökeres levéli, és az evangélikus templomhoz való kötődése nagyon mély, hiszen nagyapját, édesapját, őt magát, sőt gyermekét és unokáit is ebben a templomban keresztelték meg.

– Édesanyám lébényi magyar lány volt, édesapám azonban levéli sváb ember. Ennek komoly következményei voltak a háború utáni kitelepítéskor, mert a családot szétszakították. Édesapámat és testvéreit kitelepítették, édesanyám és én maradhattunk. Apám többször is hazaszökött a mosonszolnoki gyűjtőtáborból, de mindig visszavitték. Végül Németországból is hazajött, és a nagy zűrzavarban valami csoda folytán sikerült itthon maradnia. Levélen halt meg. Apám testvérei azonban kint maradtak, egyikük Ausztriában, másikuk Németországban halt meg. Családjaikkal ma is szoros kapcsolatot ápolunk.

– Emlékszik-e valamire a kitelepítésből?

– Azokról a napokról semmi emlékem nincs, hiszen akkor még csak hároméves voltam. Szüleim mesélték el, miként zajlott le a kitelepítés. Arra azonban emlék-szem, hogy gyerekkoromban még nem tudtam magyarul, viszont hosszú ideig nagyon jól beszéltem a jellegzetes svábos németet. Sajnos az iskolában később oroszt tanultam, otthon magyarul beszéltünk, így a németet lassan elfelejtettem.

– Mi motiválta, amikor elvállalta a polgármester-jelöltséget?

– Először 1982-ben kértek meg a falubeliek, hogy legyek Levél tanácselnöke. Akkor arra határozottan nemet mondtam. A rendszerváltozáskor szintén megkerestek, de a felkérést akkor is elutasítottam, mert nem akartam feladni az Országos Takarékpénztárban betöltött állásomat. Amikor aztán 1998-ban újra kapacitáltak, nem mondtam nemet. Úgy éreztem, hogy polgármesterként többet tudok tenni a falumért, gyülekezetemért és templomomért.

– Ez a reménysége teljesült? Egyáltalán: hogyan látja az evangélikus gyülekezet helyzetét?

– Azt hiszem, egy ilyen kis település lehetőségeihez képest sok mindent el tudtunk érni. Befejeztük a csatornázási és útfejlesztési programunkat, korszerűsítettük a közvilágítást. Egy százmilliós beruházás eredményeként felújítottuk az iskola épületét és a községházát, melynek megszépített dísztermében fogja tartani májusi ülését az egyházmegye lelkészi munkaközössége. Úgy érzem, hogy az egyházakat is sikerült megfelelő mértékben támogatni. A község evangélikus és katolikus temploma reflektoros megvilágítást kapott, a templomokhoz vezető utakat megjavítottuk, haranglábat építettünk a temetőben, és egy mosonmagyaróvári fafaragó alkotásaként tizenhárom stációból álló keresztutat állítottunk fel a temető felé vezető úton. Az egyházközség felügyelőjeként örömmel segítettem, ahol tudtam, mert látom, hogy milyen kicsinynyé zsugorodott a gyülekezet a kitelepítés következtében. Ráadásul elöregedett az egyházközség, a fiatalokat alig lehet mozgósítani és bevonni a gyülekezeti közösségbe. Az a tény, hogy egyáltalán van evangélikus gyülekezet Levélen, annak köszönhető, hogy a lelkész eddig még nem adta fel. Sokszor gondolkodom azon, hogy mi lesz a jövő, meddig tartható fenn ez az állapot.

– Milyen terveket fogalmazott meg magának a második polgármesteri ciklusra?

– Úgy tűnik, hogy az előttünk álló években az önkormányzatok pénzügyi lehetőségei szűkösebbé válnak, és ahhoz, hogy a falu továbbra is úgy tudjon fejlődni, mint az előző ciklusban, okos gazdálkodásra lesz szükség. Az előttünk álló legfontosabb, halaszthatatlan feladat a kultúrház felújítása. Ez azonban – az iskola és a hivatal felújításához hasonlóan – nagyon sok pénzbe fog kerülni. A többi elképzelésemet pedig a rendelkezésre álló anyagiak függvényében szeretném megvalósítani.

Kiss Miklós