Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 1 - Új liturgia

Evangélikusok

Új liturgia

Advent első vasárnapjától, illetve az új év kezdetétől a következő gyülekezetek kaptak felkérést a „próbafüzet alapján” az új liturgia kísérleti felhasználására: Székesfehérvár, Pápa, Nagykanizsa, Szombathely, Győr, Nyíregyháza, Alberti, Budavár, Szügy, Balassagyarmat, Békéscsaba, Szeged, Ferencváros, Deák tér, budapesti egyetemi gyülekezet.

Minden gyülekezet annyi füzetet kapott, hogy az istentiszteleten részt vevők kézbe tudják venni az istentisztelet teljes szövegét, megismerve nem csupán a gyülekezet feladatait, hanem a liturgia egész menetét. Azokban az egyházközségekben, ahol egy vasárnap több istentiszteletet tartanak, az volt a kérés, hogy ne a „főistentisztelet” legyen a kísérlet helye.

A „próbafüzetben” három forma található: az egyszerű (rövid) rend, az énekverses rend és a liturgikus rend (mondható vagy énekelhető formában). Mindhárom rend alapfelépítése („menetrendje”) ugyanaz, csupán más kivitelben, egyszerűbb vagy díszesebb kialakításban. A próbagyülekezetek felé az a kérés fogalmazódott meg, hogy lehetőleg a liturgikus forma énekelt vagy prózában mondott változatát használják az elkövetkező néhány hónapban.

Az új rend csupán néhány olyan elemet tartalmaz, amely szokatlan a mai istentisztelet-látogatók számára: 1. Az istentiszteleten az eddigi kettő helyett három bibliai olvasmányra van lehetőség (ószövetségi, levélbeli és evangéliumi igék). 2. Az istentisztelet bevezető részében, az Istennel (igében és szentségben) való találkozásra készülve tartjuk a bűnbánati részt, amely úrvacsora esetén egyben a gyónást és a feloldozást is jelenti. 3. A hitvallást – válaszként Isten megszólító szavára – az igehirdetés után mondjuk úgy, hogy azt egy (erre felkészült) gyülekezeti tag vezeti.

A Liturgikus sarok írásain túl a tavaszi hónapokban több tájékoztató írás (tanulmány, szórólap, füzet) fog megjelenni. A Lelkészi Munkaközösségek számára már megkezdtük a tájékoztató gyűlések tartását. A kántoroknak és a gyülekezeti munkásoknak szintén szervezünk továbbképző programokat. 2004 első felében olyan gyülekezeti vezérfonalakat fogunk kézbe adni, amelyek segítik a bibliaórán, szeretetvendégségeken, konfirmációi órán és hittanórákon az együtt tanulást. Ehhez a közös tanulási folyamathoz püspökeink közös pásztori levelet fognak kiadni.