Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 1 - Protestáns egyházak uniója

Keresztutak

Protestáns egyházak uniója

Három holland protestáns egyház – félretéve a teológiai ellentéteket – hivatalosan is úgy határozott, hogy egyesül. A közelmúltban aláírt megállapodás negyven éve kezdődött közeledésüket tetőzi be.

A Holland Református Egyház, az úgynevezett Kálvinista Református Egyház és a kicsiny Holland Evangélikus Egyház mostantól Hollandiai Protestáns Egyházként működik tovább, egyesítve mintegy 2,2 millió protestáns egyháztagot. Az ország nagyobbik részében egyébként már korábban megkezdődött az egyesülés folyamata: híveik már egy ideje közösen tartják istentiszteleteiket.

Bár az új egyház hivatalosan csak 2004. május 1-jétől kezdi meg működését, a közelmúltban Utrechtben közös ünnepi istentiszteletet tartottak, amelyen Beatrix királynő is részt vett a (hagyományosan református) holland királyi család jóváhagyásának jeleként. A Holland Református Egyház az ország 16 milliós lakosságának mintegy 15 százalékát képviseli, míg a Kálvinista Református Egyház 7, a Holland Evangélikus Egyház pedig kevesebb mint egy százalékát.

Az elmúlt fél évszázadban sokan fordítottak hátat az egyháznak, s jelenleg Hollandia lakosságának közel 40 százaléka szabadgondolkodónak vagy ateistának vallja magát. A római katolicizmus ma is az ország legnagyobb vallása (az ott élők 30 százaléka tartja magát katolikusnak), s a protestánsokat harmadikként az iszlám hívők követik a sorban, 5 százalékkal. Az iszlám egyben az egyetlen olyan vallás Hollandiában, amely folyamatosan növeli hívei számát a török és a marokkói közösség magas születési, illetve bevándorlási arányának köszönhetően.

(MTI)