Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 1 - A Jónás jele

Keresztény szemmel

A Jónás jele

Valljuk meg őszintén, gyakran mi is jelet várunk Jézustól. Leginkább azért kérünk jelet, hogy életünk egy-egy fontos döntésére tőle is megkapjuk a beleegyező választ. A mennyei jelben általában egyfajta jóváhagyást várunk tőle arra, amit mi már úgyis eldöntöttünk. Ennél talán elfogadhatóbb kívánság, amikor Jézus istenségéről szeretnénk megbizonyosodni – megbizonyosodni abban, hogy ő valóban él, és jelen van közöttünk. Sokszor úgy várjuk, mintha valóságosan, testben találkozhatnánk vele, és mi is megkísérthetnénk a saját érdekünkben, mondván: Ha valóban Isten Fia vagy, segíts rajtam!

Úgy tűnik, az evangéliumok még bátorítanak is minket ebben a nézetünkben, hiszen nem a miénk az egyetlen olyan nemzedék, amely jelt kíván látni Jézustól. A farizeusok azért fordultak hozzá többször is, hogy istenségét bizonyítsa. Ezek az újszövetségi írástudók azért várnak jelet Jézustól, mert a mózesi törvényben benne van, hogy egyedül Istent kell tisztelni. A prófétának pedig szüntelenül bizonyítania kellett, hogy ő valóban Isten küldötte. Bizonyára az zavarta meg őket, hogy Jézus soha nem a maga istenségét bizonyította. Ő cselekedeteiben és szavaiban mindig továbbmutat a mennyei Atyára. Ezzel ellentétben a prófétáknak mindig bizonyítaniuk kellett, ha nem akartak hamis színben feltűnni a nép előtt. Jézusnak viszont már más volt a küldetése. Ezt az elvárást neki minden esetben el kellett utasítania, hiszen ha nem így tette volna, akkor küldetését emberi akarat alá vonta volna, és kiszolgáltatta volna magát az emberi elvárásoknak.

Számunkra is a Jónás jele adatik. Mert Jónás és Jézus nemcsak a háromnapos hallgatásban sorstársak, hanem abban is, hogy mindketten ítéletet hirdettek, és szavuk nyomán kiáradt a kegyelem. Jónás is ítéletet hirdetett Ninivében, de szavai nyomán mégis élet fakadt, mert a bűnbánatot megtérés követte. Egyedül csak ez lehet számunkra is jel, hiszen éppen a be nem teljesített elvárások juttatták keresztre Jézust.

A Jónás jele, a benne kapott kegyelem legyen számunkra az igazi és egyetlen jel, hogy ő a Megváltó, az élő Isten Fia!

Menyes Gyula