Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 10 - Halhatatlanok társulata

Élő víz

Halhatatlanok társulata

Sokéves hagyománya van már annak, hogy minden esztendő végén az úgynevezett "halhatatlanok társulatába" választják azokat az előadóművészeket, akikről a nagyközönség úgy vélekedik, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel, tehetségükkel, a nemes célok melletti kiállásukkal sokat tettek a kultúráért, a művészetért, a társadalomért.

Ebbe a szűk csoportba nem kerülhetnek be olyanok, akik méltatlanok erre a címre, hiszen a közönség szavazatai alapján döntik el, hogy kit illet meg legjobban az "örökös tagság". Még a sikerhez legjobban hozzászokott színészek számára is nagy megtiszteltetés, ha rájuk esik a választás.

Ám létezik egy másik társulat is: az "igazi" halhatatlanoké. Ennek tagjai között ugyanúgy szerepelnek színészek, de földművelők, fizikusok, űrhajósok, bolti eladók, pedagógusok, vállalatvezetők, bányászok is. Méltatlanok ide sem juthatnak be. Itt azonban nem az emberek, hanem Isten állapítja meg a tagságra való alkalmasságot.

Az emberek által felállított rangsor mindig az okosaknak, ügyeseknek, szépeknek és tehetségeseknek kedvez. Akiből ezek a tulajdonságok hiányoznak, az nem számíthat sok jóra. Ám Isten szempontjai merőben eltérnek az emberekétől. A Biblia így mutatja be Isten nézőpontját: "Azokat választotta ki az Isten, akik a világ szemében bolondok, hogy megszégyenítse a bölcseket, (...) akik a világ szemében erőtlenek, hogy megszégyenítse az erőseket, (...) akik a világ szemében nem előkelők, sőt lenézettek; és a semmiket, hogy semmikké tegye a valamiket, hogy egyetlen ember se dicsekedjék az Isten színe előtt." (1Kor 1,27-29)

Isten úgy döntött, hogy ez az őáltala alapított "halhatatlanok társulatának" mércéje. Aki bölcsnek, erősnek, előkelőnek, egyszóval valakinek érzi magát, az ne pályázzon a "halhatatlanok társulatába" való felvételre. Az örök élet csak azoknak a "senkiknek" való, akik szükségét érzik, hogy elfogadják Isten halhatatlan lelkét. Minden ember csak ennek elfogadásával válhat "örökös taggá" a mennyei halhatatlanok társulatában.

A világűr legtöbb bolygója azért lakhatatlan az ember számára, mert nincs rajta éltető oxigén. Ha valaki oxigénmaszk nélkül lépne egy ilyen bolygó felszínére, nem maradhatna életben. Ugyanígy a mennyország sem nyújt életteret azok számára, akik az Isten Lelkét visszautasítva kívánják birtokba venni.

Horváth Mária