Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 10 - Böjti bajor áldozatkészség

Keresztutak

Böjti bajor áldozatkészség

Bejegyzés a város aranykönyvébe. Gáncs Péter mögött (balról jobbra) a memmingeni főpolgármester, dr. Holzinger, Baranyi Mária magyar főkonzul (München) és Ernst Öffner püspök (Augsburg) áll

A Bajor Tartományi Egyházban idén is ünnepi istentisztelettel nyitották meg február 29-én a böjti gyűjtési akciót. A zsúfolásig megtelt memmingeri Szent Márton-templomban a Magyarországi Evangélikus Egyházat képviselő Gáncs Péter püspök hirdette az igét. Mint mondotta, a szívekben a vasfüggöny csak lassan számolható fel. Az Európai Unióhoz való csatlakozás ebbe az irányba tett helyes lépés, ám a fogyasztói társadalom a kommunizmusnál is nagyobb fenyegetést jelent. "Már most megmutatkozik, hogy az emberek - azáltal, hogy az anyagiakra összpontosítanak - nemcsak Istent veszítették el, hanem vele együtt a munka és a pihenés ritmusát is, és életükben nincs többé különbség a hétköznapok és a vasárnap között. A keresztényeknek Mesterükről kell példát venniük, és ellent kell állniuk a kísértéseknek" - hangsúlyozta Gáncs Péter.

Ebben az esztendőben a Bajor Tartományi Egyház böjti gyűjtési akciója a "Gyülekezetépítés az egyesülő Európában" nevet kapta. Ennek keretében tizenöt közép-, illetve kelet-európai egyház támogatását tervezik, és többek között a telekgerendási evangélikus szabadidő- és missziói központ megvalósulásához kívánnak segítséget nyújtani.

Ulrich Zenker