Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 10 - Pecz Samu öröksége

Evangélikusok

Pecz Samu öröksége

150 éve született a fasori gimnázium és templom tervezője

Pecz Samu
Járjuk a várost. Néha megállunk egy-egy épület előtt. A régi mesterek álmait megvalósító munkáskezek nyomát már megkoptatta az idő, de a falak generációkon át üzennek mindarról, amit az utókorra szeretett volna hagyni az alkotó. E napokban a 150 éve született evangélikus építész, Pecz Samu örökségére figyelünk. "Pecz Samu emlékezete" címmel a Műegyetem Központi Könyvtárában kiállítás idézi fel alkotásait - e falakba rejtett üzeneteket...

Pecz Samu 1854. március 1-jén született Pesten. A terézvárosi evangélikus elemi után az 1864. szeptember 15-én megnyílt Sütő utcai új evangélikus gimnáziumban (a mai Deák téri gimnáziumban) folytatta tanulmányait. (Ki tudja, ki és mi indította az építészpálya felé? Talán az új épület szépsége?)

Egyik első hallgatója volt a műegyetem építészeti osztályának. A stuttgarti műegyetemen és a Bécsi Művészeti Akadémián is tanult, majd Schulek Frigyes és Hauszmann Alajos építészek munkatársa lett Budapesten. 1882-től Steindl Imre tanársegédjeként dolgozott a József Műegyetemen. Öt év múlva ókori építészetből habilitált, s a következő esztendőtől professzora lett az akkor felállított középítéstani tanszéknek, melyet haláláig vezetett.

A tanári mesterség titkai mellett ismerte az alkotás örömét, melyet továbbadott tanítványainak is. Építészeti stílusára a klasszicizáló felfogás, később a neoromán és a neogótikus elemek alkalmazása volt jellemző. Munkáin felismerhető a határozott, téglaburkolatokkal dolgozó, német "Backstein-gótika" hatása, de alkotásai mindezek ellenére egy sajátos "Pecz-stílust" mutatnak.

Előszeretettel - és nagy műgonddal - tervezett templomokat. Az ő tervei alapján épült Budapesten a Nagy Ignác utcai unitárius templom, a Szilágyi Dezső téri református templom (melynek parkjában az építész szobra látható), a fasori evangélikus templom és gimnázium, illetve a debreceni Kossuth utcai református templom.

A Vámház körúti Központi Vásárcsarnokot szintén Pecz Samu tervezte. A Magyar Országos Levéltár várbeli épülete - melyet halála után Nagy Sándor fejezett be - is az ő alkotása. A mai Eötvös Loránd Tudományegyetem Múzeum körúti épületeit magába foglaló kertben áll a "Gólyavár", amely szintén Pecz Samu tervei alapján készült. A Műegyetem Központi Könyvtárának tervezése előtt több külföldi könyvtár építését is tanulmányozta. A közel százéves épület külső szépsége ma is lenyűgözi a látogatókat.

Az egykori Deák téri kisdiák neves építészként irányította a fasori evangélikus gimnázium és templom építését. A munkálatok 1903. szeptember 9-én kezdődtek, és az iskola 1904 szeptemberére készült el. A templomot 1905. október 8-án szentelték fel. Az ünnepi pillanatokban ott volt a tervező is. "Elsősorban Pecz Samu építész tanár úrnak kell a babért nyújtanom, e sikeres mű geniális szerzőjének" - mondta Góbi Imre igazgató az épület átadásakor. Azóta száz év telt el, s a "Fasor" legendássá vált.

Az egykori Sütő utcai gimnazista, az alkotó építész földi útja 1922. szeptember 1-jén fejeződött be.

Járjuk a várost. Néha megállunk egy-egy épület előtt. Régi mesterek üzennek - új tanítványoknak, új tanítványokkal. Van-e folytatás? Úgy véljük, igen! Makovecz Imre, Török Ferenc templomai mellé joggal odaillik Nagy Tamás dunaújvárosi, sopronnémeti, balatonboglári evangélikus temploma is.

Más kor, más formák, megmaradó és megtartó funkciók. A mester és tanítvány örök szövetségének vagyunk részesei. Így jó, így nem lehet alkalmi még a megemlékezés sem.

Dr. Németh József