Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 10 - Indul az Erdélyi Magyar Televízió

e-világ

Indul az Erdélyi Magyar Televízió

Alapítványt hoznak létre Romániában a magyar kormány segítségével felállítandó Erdélyi Magyar Televízió elindítására, működésének biztosítására - tájékoztatott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sajtóirodája.

Az alapítvány annak a Janovics Jenőnek a nevét viseli, aki az erdélyi magyar mozgóképgyártás jelentős formálója volt. Az alapítók között ott találjuk Csép Sándor írót, szerkesztőt; Gálfalvi Zsolt írót, szerkesztőt, a Román Televízió Igazgatótanácsának tagját, a Romániai Magyar PEN Club elnökét; Gáspárik Attila színművészt, az Országos Audiovizuális Tanács alelnökét; Markó Béla írót, szenátort, az RMDSZ szövetségi elnökét, valamint Takács Csaba mérnököt, az RMDSZ ügyvezető elnökét.

Az alapítók a szervezet vezetésére tizenhárom tagú kuratóriumot kértek fel. A testületben az írókon, egyetemi tanárokon, színházi szakembereken kívül az egyházak képviselői is jelen vannak. A kuratórium döntéseit tíztagú szakmai tanácsadó testület készíti elő. Az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői két héttel ezelőtti ülésükön annak az elvárásuknak adtak hangot, hogy a létrejövő televízió az erdélyi magyarság keresztény-nemzeti értékrendjét és hitbeli-erkölcsi értékeit érvényesítse. A püspökök egyetértéssel fogadták azt a kezdeményezést, hogy a televíziót működtető alapítvány kuratóriumába hívják meg Jakab Gábor római katolikus pápai káplánt és Vetési László református szórványmissziói lelkipásztort is; továbbá javasolták, hogy az RMDSZ szorgalmazására létrejövő EMT működtetésében az egyházi részvételt pontosan rögzítsék.

(MTI)