Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 11 - " A mi győzelmünk több mint emberi..."

Evangélikusok

" A mi győzelmünk több mint emberi..."

Evangélikusok a forradalom és szabadságharc idején

A megszokottól eltérő, ünnepi műsorrenddel jelentkezik nemzeti ünnepünkön a Magyar Rádió. Ennek jegyében készült az evangélikus egyház - a Kossuth adón délután fél kettőkor, az "Erős vár a mi Istenünk!" helyett - jelentkező adása is. A március 15-ei megemlékezésről Nagy Lászlót, a közszolgálati televízió és a Kossuth rádió evangélikus műsorainak szerkesztőjét kérdeztük.

A hétfői adásban a forradalom és szabadságharc evangélikus nagyjainak emlékét idézi fel id. dr. Fabiny Tibor egyháztörténész és dr. Kertész Botond történész, levéltáros. A zenei szerkesztő dr. Finta Gergely egyházzenész. A műsorban elhangzik Székács Józsefnek, a Deák téri gyülekezet lelkészének 1848. március 19-én megjelent Ima című verse is, melyet Bánffy György Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes művész ad elő. A költemény egyik sora ("A mi győzelmünk több mint emberi") egyben adásunk címe is - zárta szavait a szerkesztő.

Mindazoknak tehát, akik március 15-én - szokásukhoz híven vagy csak "véletlenül" - a Kossuth rádiót hallgatják, ünnepi meglepetésben lehet részük. Reméljük, hogy az "Evangélikusok a forradalom és szabadságharc idején" alcímet viselő műsor betölti célját, azaz méltó emléket állít egyházunk azon tagjainak, akik részt vettek a forradalom és szabadságharc eseményeiben.

G. Zs.