Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 12 - Ifjú informatikusok versenye

e-világ

Ifjú informatikusok versenye

Mint arról nemrégiben már hírt adtunk, március 5-6-án ötödik alkalommal rendeztük meg az evangélikus általános és középiskolák diákjai számára a Neumann János informatikai verseny országos döntőjét. A rendezvényre a hagyományoknak megfelelően a soproni líceum Unger Pauline informatikai laborjában került sor.

Felső tagozatos és középiskolás diákjaink közül idén negyvenhárman jutottak be a döntőbe. A megmérettetésen túl igen fontosnak tartjuk a tapasztalatszerzést is, így a feladatok megfogalmazásakor szerettük volna új ismeretekhez is hozzájuttatni tanítványainkat. Emiatt szerepelhetett a feladványok között egy olyan táblázatkezelő feladat, amely a tavalyi egyházi év néhány eseményét dolgozta fel, illetve ezt szerettük volna elérni az Andorka Eszter emlékére készült honlapszerkesztő feladattal is.

Ez az alkalom kiváló lehetőséget kínál az ifjú informatikusok és tanáraik számára az ismerkedésre, a barátságok ápolására, amint azt például a péntek esti kosárlabda-mérkőzésen is megtapasztalhattuk. Jutott idő a szaktanárok közötti tantárgygazdai eszmecserére is, mely az új rendszerű érettségi bevezetése előtt különösen hasznosnak bizonyult.

A feladatsorok összeállítása a líceum informatikai munkaközösségének munkáját dicséri, de a verseny lebonyolításában is sokan segédkeztek. A tanárok munkája mellett a líceumi öregdiákok, az egykori diák operátorok segítségét is meg kell említeni: ők voltak azok, akik a verseny zavartalan lebonyolításának a hátterét biztosították. (Egykor ők is a versenyzők között szerepeltek...)

Természetesen ismét lettek dobogósok, de minden teljesítmény egyformán értékes.

Az internetes tartalomfejlesztésben a karácsonyi ünnepet feldolgozó egyszemélyes miskolci "csapat", Bordás Attila honlapját találta legjobbnak a zsűri, melynek tagjai Ittzés János püspök, Bogdányi Gábor és Menyes Gyula voltak. A Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület felajánlása alapján így a miskolci gimnázium is százezer forint jutalomban részesült. Az egyházkerület ifjú informatikusa címet idén Czigola Gábor 12. osztályos líceumi diák kapta, aki mindkét kategóriában első helyezést ért el.