Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 12 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Úr Jézus Krisztus! Hálát adunk neked, hogy Istenként földi léteddel, szenvedéseddel, haláloddal és feltámadásoddal osztoztál az ember földi útjában, mindannyiunk létében. Hálát adunk neked azért, hogy még ennél is többet tettél értünk: saját magadat ajándékoztad nekünk. Köszönjük, hogy ezt a csodát nem zártad a múlt rejtekébe, hanem újra és újra kínálod nekünk a kenyérben és borban, testedben és véredben. Köszönjük, hogy egy közösséggé formálod azokat, akik részesednek az élet kenyerének csodájában.

A benned való közösség reményében könyörgünk hozzád. Bocsásd meg nekünk, hogy hitetlenkedésünk, keserűségünk, önzésünk miatt sebeket ejtünk egymáson, az általad formált közösségen. Bocsásd meg nekünk, hogy közösségeinkben elhalványul a veled való közösség öröme, életújító ereje. Bocsásd meg nekünk, ha miattunk - szavaink, tetteink vagy éppen tétlenségünk miatt - gyaláznak téged. Bocsásd meg nekünk, hogy nem tudunk, sokszor talán nem is akarunk élni a nekünk ajándékozott kegyelem örömével. Bocsánatodért és újulásért könyörgünk: te tedd élővé a halódó testet. Te tedd élővé egyházad életét. Te tedd élővé tanítványaid hitét. Légy gyülekezetünkkel, gyülekezetünk minden kisebb közösségével. Add, hogy minden alkalmunkon annak bizonyságára juthassunk, hogy te jelen vagy közöttünk. Formálj minket, hogy szavainkban, tetteinkben, a bennünket mozgató indulatokban evangéliumod hirdetőivé válhassunk életünk minden területén.

Könyörgünk azokért, akiknek szeme elől a szenvedés vagy éppen a lét könnyelműsége eltakarja a hozzád való tartozás életújító örömét. Mutasd meg minden mélységben osztozó szeretetedet a betegséggel, magánnyal, céltalansággal, gyásszal küszködőknek. Segíts, hogy a veled való közösségből erőt merítve gyógyíthassuk mi is a testi-lelki sebeket családunk, barátaink, munkatársaink vagy éppen azok között, akiktől konfliktusok, indulatok választanak el minket.

Könyörgünk ezért az országért, amelyben élünk. Munkáld vezetőinkben a felelősségtudatot és bölcsességet, hogy a rájuk ruházott hatalommal mindannyiunk javát szolgálják. Add meg mindannyiunknak a felelősségteljes munkavégzés lehetőségét és örömét.

Könyörgünk a világért. Add, hogy a világban uralkodó igazságtalanságot, pusztítást és közönyt akarjuk megtörni, és ki-ki a maga életterületén tegyen is a békésebb, igazságosabb, emberibb világért.

Úr Jézus Krisztus! Te, aki közösséget vállaltál velünk, és ma is adod testedet és véredet, hallgasd meg imádságunkat. Ámen.