Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 12 - Hittel, szívvel az éterben

Kultúrkörök

Hittel, szívvel az éterben

Országosan egyedülálló a Magyar Rádió győri stúdiójának vasárnap reggeli műsora, a Hittel, szívvel. A különböző egyházi eseményekről hírt adó tudósítások mellett az összeállításban főként olyan embereket szólaltatnak meg, akik lelkiségükkel, életpéldájukkal sajátos módon üzennek a hallgatóknak.

"Abban az országban, ahol az állampolgárok közel háromnegyede vallásosnak vallja magát, szükség van olyan műsorra, amely az életükkel, gondolataikkal foglalkozik" - mondta érdeklődésünkre Ditrói Zoltán, a Magyar Rádió győri regionális stúdiójának vezetője. Az ő ötlete alapján jelentkeznek 2002 májusától vallási összeállítással. A műsor vasárnap reggelként 8-tól 9 óráig a középhullámon hallható, majd este fél 7-től "kábelen" megismétlik.

Majd minden műsorba jut egy-egy, a győri stúdió adáskörzetében, a Nyugat-Dunántúlon történt evangélikus eseményről készült tudósítás is. Így annak idején Mihácsi Lajos lelkész a nemesleányfalui templom felújításáról, Tekus Ottó nyugalmazott lelkész Túróczy Zoltán püspökről, Bogdányi Gábor, a Magyar Internet Egyesület elnöke a felpéci evangélikusok honlapjáról, Tubán József csornai lelkész az ifjúsági munkáról beszélt, de hallható volt a műsorban többek között Klell Erzsébet, a győri diakonissza-anyaház új főnökasszonya, Takács Andrásné, a börcsi evangélikus szeretetház 100 éves lakója, Isó Dorotytya, az új hittankönyvsorozat szerzője vagy éppen Jankovits Béla, a Győr-Soproni Egyházmegye esperese is.

A műsor visszhangjáról Ditrói Zoltán stúdióvezető, szerkesztő megjegyezte: sajátos missziójuk elismeréseként gyakran kapnak leveleket, telefonhívásokat, amelyek nemcsak biztatást tartalmaznak, hanem ötleteket is adnak további munkájukhoz.

Gülch Csaba