Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 12 - Heti útravaló

Élő víz

Heti útravaló

Ha a búzaszem nem esik a földbe, és nem hal meg, egymaga marad; de ha meghal, sokszoros termést hoz. (Jn 12,24)

Böjt negyedik hetében az Útmutató reggeli igéi a böjti öröm forrásáról, Jézus szolgálatának és követésének titkáról szólnak. Földi nyomorúságaink és szenvedéseink közepette szükségünk van Isten vigasztalására. Pál hálaadásában tíz (!) alkalommal szerepel a vigasztalás igei és főnévi alakja (2Kor 1,3-7).

Mit válaszolt Jézus azoknak a görögöknek, akik őt szeretnék látni, azaz megismerni? "Eljött az óra, hogy megdicsőíttessék az Emberfia" (Jn 12,23) - az ő halála és feltámadása által. Heti igénk üzenete rejti Jézus földi szolgálatának ezt a titkát, mint az elhaló búzaszem az új termés ígéretét. S az őt követők sorsa sem lehet más: "aki pedig gyűlöli az életét e világon, örök életre őrzi meg azt" (Jn 12,25). Hogyan lehetséges ez? Csak úgy, hogy "többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem" (Gal 2,20)!

"Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem mindazzal él az ember, ami az Úr szájából származik." (5Móz 8,3) Mózesnek ez a negyvenévi pusztai vándorlás során szerzett tapasztalata minket is hálaadásra indít a testté lett Igéért! Jób szenvedései között feddhetetlenségét hangoztatva mégis elismeri a mindenható Isten hatalmát: "Mert ő nem ember, mint én (...). Nincs is köztünk döntőbíró..." (Jób 9,32-33) Jézus maga választja ki barátait a gyümölcstermő életre, és teljessé teszi azok örömét, akik megmaradnak az ő szeretetében (Jn 15,9-17). Pál hiszi és tudja, "hogy aki feltámasztotta az Úr Jézust, az Jézussal együtt minket is feltámaszt" (2Kor 4,14). Ezt mi is így vallhatjuk! A zsidók nem hiszik el Jézusnak, hogy ő a Krisztus (a Messiás, a Felkent), "mert nem az én juhaim közül valók vagytok" (Jn 10,26). Mirólunk mit mondana a jó Pásztor?

Jézus búcsúbeszédeiben a Szentlelket ígéri tanítványainak és azt, hogy a Feltámadottal való találkozáskor majd megtudják a titkot: "Én az Atyámban vagyok, ti énbennem, én pedig tibennetek" (Jn 14,20). Íme, a búzaszem "halálos" szolgálatának, azaz Krisztus áldozatának gyümölcse s a böjti öröm forrása! Ezért "örüljetek Jeruzsálemmel! Vigadjatok vele mindnyájan, akik szeretitek" (Ézs 66,10)! Ézsaiás a "béke városának" boldog jövőjéről prófétált, de mi már előretekinthetünk a mennyei Jeruzsálemre, ahova csak azok jutnak be, "akik be vannak írva a Bárány életkönyvébe" (Jel 21,27).

Uram és Istenem! "Igédben nem kételkedem, / Írd élet könyvébe nevem, / Vígy teljességre, ámen" (EÉ 502,5)!

Garai András