Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 13 - Középiskolás kórustalálkozó

Egyházunk egy-két hete

Középiskolás kórustalálkozó

A Nyíregyházi Evangélikus Általános Iskola díszterme nem a legszebb pompájában mutatkozik ez idő szerint - ahogyan az 1890-es években épült iskola egészére is ráférne a felújítás -, mégis a legméltóbb helyszíne lehetett az evangélikus középiskolák első országos kórustalálkozójának. E falak között ugyanis nagy hagyománya van a kóruséneklésnek: az államosítást követően az ének-zenei képzés fellegváraként működött itt a Kodály Zoltán Általános Iskola a Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy által vezetett, világhírűvé lett Cantemus énekkarral.

Az első kórustalálkozóra egyébként azért került sor éppen itt, mert ez a kiváló akusztikájú terem, a szomszédos Luther Kollégium és a nagytemplom épületegyüttese, no meg a szerető nyíregyházi közeg - így együtt - a legideálisabb feltételeket nyújtotta a mintegy kétszáz fiatal részvételével zajló, hagyományteremtő rendezvényhez. A szervezőknek ugyanis az a szándékuk, hogy - az evangélikus gimnáziumok országos találkozójával váltakozva - a kórusok találkozója is beépüljön az iskolák rendezvénynaptárába.

Az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumnak most éppen nincs énekkara, ám az Iskola utcai Luther Kollégiumnak van, így aztán Nyíregyháza nemcsak helyszíne, hanem résztvevője is lehetett az elmúlt hét végén az evangélikus középiskolák első kórustalálkozójának.

A rendezvény péntek este hangversennyel indult, amelyen az egyetemistákból álló nyíregyházi Cantus de Corus adott nagy sikerű koncertet a találkozó résztvevőinek. Szombaton azonban már a kórusoknak is énekléssel telt a napjuk: az egymást követő próbák után délután gyorstanulási versenyt vagy inkább játékot rendeztek, vagyis minden énekkarnak a helyszínen kellett megtanulnia egy 14. századi kanciót, melyet a zsűri, illetve Párkai István karnagy választott ki erre a célra. Szombat este nyolc órától saját műsorukat mutatták be a soproni líceum, az aszódi, a békéscsabai, valamint a Deák téri evangélikus gimnázium és a Luther Kollégium növendékei, vasárnap délelőtt pedig a nagytemplomi istentiszteleten csodálatos összkari fellépéssel kedveskedtek a nyíregyházi gyülekezetnek.

V. E.

Regionális hozzárendelés: Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két tanítási Nyelv? Általános Iskola