Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 13 - Alkotmánybírósághoz fordultak az egyházak

Keresztutak

Alkotmánybírósághoz fordultak az egyházak

Négy egyház március 16-án közös beadványban fordult az Alkotmánybírósághoz az esélyegyenlőségi törvény miatt.

A katolikus, a református és az evangélikus egyház, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az egyházi intézmények sajátos jellegének megőrzése érdekében fogalmazta meg beadványát - mondta Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára. Mint hozzátette, álláspontjuk szerint az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló, január végén hatályba lépett törvény alkotmányellenes, mert az egyházi intézményeket illetően tiltaná a hit szempontjai szerinti felvételt és elbocsátást. A törvény szerint közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az a rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy vagy csoport vallási, illetve világnézeti meggyőződése, családi állapota, szexuális irányultsága, nemi identitása vagy életkora miatt kedvezőtlenebb bánásmódban részesül. A jogszabály hatálya ugyanakkor nem terjed ki "az egyházi jogi személyeknek az egyházak hitéleti tevékenységével közvetlenül összefüggő jogviszonyaira".

Az egyházi intézmények elbocsátási eljárása azt követően került az érdeklődés középpontjába, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem tavaly eltanácsolt egy homoszexualitását nyíltan vállaló ötödéves hallgatót. A kari tanács az interneten nyilvánosságra hozott állásfoglalásában kiemelte: a homoszexuális viselkedést a Biblia egyértelműen Isten rendje elleni véteknek nevezi. A Fővárosi Bíróság ez év február 20-i, soron kívül megtartott tárgyalásán jogerősen hatályon kívül helyezte az egyetem kari tanácsának a hallgató kizárásáról szóló, 2003. november 28-án hozott határozatát. A döntés értelmében a felperes hallgatói jogviszonyát helyre kell állítani. A bíróság azzal indokolta határozatát, hogy a felsőoktatásról szóló törvény hatálya az egyházak által fenntartott felsőoktatási intézményekre is kiterjed.

(MTI)