Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 14 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Szerető mennyei Atyánk! Hálával köszönjük, hogy imádságunkban megszólíthatunk, és hogy nem hitünk vagy érdemeink szerint hallgatsz meg bennünket.

Köszönjük, hogy napodat személyválogatás nélkül felhozod ránk. Engedd észrevennünk, hogy a nap meleg sugaraiban te simogatsz minket. Bocsásd meg, hogy a melegebb napokon olyan hamar zúgolódunk. Emlékeztess bennünket arra, hogy napod nélkül nem nőne a vetés, és nem lehetne asztalunkon kenyér.

Köszönjük az éltető esőt, amely nemcsak felüdíti és tisztítja levegőnket, de öntözi szomjas földjeinket is. Köszönjük, hogy az esőben bőrünkön érezhetjük gondviselésedet. Bocsásd meg, hogy gyakran mégsem tudunk örülni neki, mert nem látunk túl a kellemetlenségeken. Bocsásd meg, ha gyakran apróságok miatt is zsörtölődünk, például amikor az esernyőről a hajunkra vagy a tócsákból a ruhánkra fröccsen néhány csepp víz.

Köszönjük az élet csodáját, amelyet szintén kérésünk nélkül ajándékoztál nekünk. Nem a mi akaratunkból, nem csupán szüleink akaratából, hanem a te akaratodból élhetünk ezen a földön. Köszönjük mindazokat, akik életünkben kicsi gyermekségünktől fogva gondviselésed és nevelő szereteted eszközei voltak. Köszönjük szüleinket és testvéreinket, tanárainkat és nevelőinket, barátainkat és ellenségeinket, munkatársainkat és szomszédainkat.

Köszönjük azokat az ismeretlen embertársainkat is, akik értünk dolgoznak. Köszönjük a földeken dolgozókat, a péket, aki kenyerünket süti, a postást, aki a levelünket hozza és viszi. Köszönjük a boltosokat, akik kiszolgálnak minket, a kórházi alkalmazottakat, akik a bajban mellettünk állnak. Köszönjük azokat is, akikre ritkán gondolunk. Köszönjük azokat, akik elviszik otthonunkból a szemetet, és rendben tartják az utcát. Köszönjük azokat, akik a csatornát tisztítják, és akik a rendet vigyázzák. Köszönjük a közösségeket, amelyek otthonunkat jelentik.

Hálát adunk hazánkért, egyházunkért, gyülekezetünkért és családjainkért. Hálával köszönjük vezetőinket. Kérünk, ajándékozd meg őket bölcsességeddel, hogy felelős szolgálatukban helyesen vezethessék a rájuk bízottakat.

Kérünk, szereteteddel munkáld a kapcsolatok építését a megosztott közösségek között. Segíts győzni előítéleteink és minden kirekesztő, szeretetlen indulatunk felett! Add, hogy testvérre leljenek egymásban a különböző országok és népek.

Áldd meg a megosztott egyház egységén való fáradozást. Add, hogy szétszakadozottságunkban is megélhessük a benned való összetartozás örömét. Köszönjük, hogy a te szereteted tesz bennünket gyermekeiddé és egymás testvéreivé. Köszönjük, hogy elindultál értünk a szenvedés gyötrelmes útján, és győztél.

Kérünk, add, hogy győzelmedből merítve mi is győzni tudjunk bűneink felett, Jézus Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.