Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 14 - Az Alpháról

Keresztutak

Az Alpháról

"(...)De még az újdonságokat rendszerint óvatosan fogadó római katolikus oldal, például Beer Miklós váci püspök is >>nyitott, őszinte törekvésnek<< tartja az Alphát. Szebik Imre evangélikus országos elnök-püspök pedig a HVG kérdésére válaszolva abban látja az Alpha erejét, hogy az >>a nagyvárosok elmagányosodott lakossága között a személyes kapcsolatépítés révén igyekszik elérni az embereket<<.

Ez azért is jelentős, mert - mint azt Gumbel tiszteletes a konferencián hangsúlyozta - >>a mai kultúrában egyre többen idegenkednek az úgynevezett kopogtatós evangelizátoroktól, de sokan kétkednek a sportcsarnokbeli tömegesemények őszinteségét illetően is<<. Az előítéletek mértékét jelzi, hogy egy nemrégiben, az USA-ban készült, 73 foglalkozás társadalmi megítélését vizsgáló kutatásban az ott nagy számban praktizáló tévéevangélisták szavahihetőségét már-már a prostituáltakéval és a maffiózókéval egy szinten említették a megkérdezettek. Nem csoda, ha már az Alpha-kurzusok első előadásán azzal nyugtatják a résztvevőket, hogy senki sem fogja őket utóbb telefonon vagy e-mailben zaklatni - még akkor sem, ha netán úgy döntenének, a következő alkalomra nem mennek el.

(...)

A vezetőknek az Alpha-etikett szerint illendő megköszönniük még a teológiailag kifogásolható válaszokat is. További formabontó ötlet, hogy az evangélizáció során elmondottak immár világi zenével is illusztrálhatók. A magyarországi ifjúsági Alpha-csoportok vezetői számára szerkesztett kézikönyv ilyenként említi például az Edda együttes Fohász vagy Zámbó Jimmy Nézz le rám, óh Istenem című szerzeményét is.

Az Alpha ökumenikus jellegét jelzi az is, hogy az eddigi tapasztalatok szerint mind ez idáig nem vezetett komolyabb konfliktushoz az sem, ha valaki netán egy >>konkurens<< egyház kurzusán újult meg a hitében. Igaz, Nicky Gumbel elismeri, Angliában hallott már ilyesfajta konfliktusról, ám megnyugtatóan hozzátette: >>Ez esetben sem történt más, mint hogy a magát esetleg sértve érző gyülekezet hamarjában maga is indított egy saját Alpha-kurzust.<<"

(Izsák Norbert, HVG)