Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 14 - Kedves Testvérek!

Evangélikusok

Kedves Testvérek!

Hadd készüljön ez a néhány bevezető gondolat egy személyes levél formájában. Nem bemutatkozni szeretnénk, hanem valósághű képet festeni. Közvetett vagy közvetlen módon egyházunk minden szolgálattevője, sőt tagja kapcsolatban áll az országos központtal. A küllemében is szerény (szegényes) irodaházunk nem valamiféle egyházi "csúcsszervezetet" rejt, hanem egy olyan munkálkodó közösséget, amelyben ki-ki a maga módján szeretné az ország gyülekezeteinek, intézményeinek szolgálatát segíteni.

Megvallom őszintén, annak idején én sem könnyű szívvel léptem át székházunk kapuját. A sok félinformáció, a generációk által továbbadott előítéletek sora, az egyház lényegétől kissé idegen adminisztratív gondolkodás sokakat zavart - és zavar ma is. Szeretnénk a bizalmatlanság helyett bizalmat építeni, a sejtelmes helyett jól átlátható, egyértelmű képet mutatni: azért vagyunk, hogy segítségére legyünk egyházunknak. A segéderőktől az osztályvezetőkön át egészen a vezetőségig mindannyian, beosztásunktól függetlenül "segédmunkásai" vagyunk az egyháznak, így Krisztus ügyének.

Éppen ezért fontos, hogy egyházunk népe, olvasóink "első kézből" tájékozódjanak munkánkról. Ezt a célt szolgálja ez az első ilyen jellegű "kitárulkozásunk" is az EvÉletben. Reméljük, hogy a képek, az információk, a vallomások, a gondolatok elősegítik a központ jobb megismerését, ezen keresztül pedig a bizalomépítést.

Nem könnyű feladatot vállaltak munkatársaim, amikor elszegődtek országos irodai dolgozónak. Itt egyszerre kell egyháziasan oldottnak és szakmailag keménynek lenni. Munkahelyi alá- és fölérendeltségben kell testvéri közösséget megvalósítani. Újra meg újra átgondolva, hogy a családias egyházi gondolkodás vagy a profi határozottság legyen döntéseik, fellépésük, napi munkájuk alapja. Vallom, hogy ezek a látszólagos ellentmondások harmonizálhatók egymással. Azon dolgozunk, hogy központunk - mely jelenleg nagy átalakuláson megy keresztül - kedves, szolgálatkész, odaadóan dolgozó munkatársakkal álljon egész egyházunk rendelkezésére. Ugyanakkor pedig az itt tevékenykedők szívük mélyén megérezzék, hogy - minden gond és fáradság ellenére - jó dolog az Úrnak szolgálni.

Hadd kívánjak az Országos Egyházi Iroda minden dolgozója nevében tartalmas, áldott, kegyelemmel teljes nagyhetet és húsvéti ünnepeket.

Testvéri köszöntéssel:

Hafenscher Károly országos irodaigazgató