Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 15 - Szolgálni - Irakban

e-világ

Szolgálni - Irakban

Beszélgetés Nagy László tábori lelkésszel

Néhány héttel ezelőtt Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a békefenntartásért járó emlékéremmel tüntette ki Nagy László református lelkészt. Az őrnagyi rangban szolgáló lelkipásztort az Irakban szerzett tapasztalatairól, élményeiről kérdeztük.

Koncentráltan csak Jézus Krisztus missziói parancsolatára figyeltem. Azért vállaltam ezt a megbízatást, hogy az Irakba kiküldött háromszáz magyar katonának hirdethessem az evangéliumot, hogy együtt imádkozzam velük, amikor elfogja őket a honvágy, a család iránti aggodalom. Szerénytelenség nélkül mondhatom: úgy érzem, tudtam segíteni.

Mások döntötték el, hogy mennünk kell. Ha én a kiutazásom előtt az Ön által felvetett megállapítások miatt esetleg vitába szálltam volna a feletteseimmel, akkor háromszáz honfitársam - idegen földön - ige és lelki támasz nélkül marad. Ezt semmiképp sem engedhettem, hiszen az én feladatom elsődlegesen az emberek szolgálata és a Jézus Krisztusról szóló örömhír hirdetése, nem pedig a politikai szempontok figyelembevétele.

Én magam kihívásnak tekintettem ezt a feladatot, és elsősorban nem a helyre és a körülményekre koncentráltam, hanem arra a háromszáz magyar katonára, akiknek szolgálhatok. Ha visszatekintek az elmúlt hónapokra, akkor rájuk - no meg a kuktában főzött babgulyásra - fogok emlékezni. És persze feledhetetlen marad számomra zászlóaljunk több helyütt is olvasható - 1Kor 16,13-14-ből vett - jelmondata csakúgy, mint azoknak az irakiaknak az arca, akik a hazájukban uralkodó szegénység és nyomor ellenére is tudtak mosolyogni.

Gazdag Zsuzsanna