Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 15 - Váltság

Élő víz

Váltság

George Thomas New England egy kis városkájának plébánosa volt. Húsvét reggelén, amikor zsúfolt templomában felment a szószékre prédikálni, egy régi, rozsdás, rozoga madárkalitkát vitt magával, és letette a szószék párkányára. Persze mindenki meglepődve nézte, és kíváncsian várta, mi fog itt történni.

A plébános elkezdte a prédikációt: "Amikor tegnap végigmentem a főutcán, szembejött velem egy fiatal fiú, a kezében lóbálva ezt a madárkalitkát. A kalitka alján három kismadár lapult, a hidegtől és a félelemtől reszketve. Megállítottam a fiút, és megkérdeztem:

Hallgattam egy kicsit, aztán ismét megszólaltam:

A fiú végignézett rajtam, mintha megbolondultam volna, aztán megmondta az árat: tíz dollár. Kivettem a zsebemből a tíz dollárt, odaadtam neki. A fiú letette a kalitkát a földre, és egy pillanat alatt eltűnt. Én aztán felemeltem a madárkalitkát, elvittem a közeli parkba, ott letettem, kinyitottam az ajtaját, és szabadon engedtem a madarakat."

Miután Thomas plébános elmondta a kalitka történetét, mindjárt egy másik történetbe kezdett: "Egy nap párbeszéd folyt a sátán és Jézus között. A sátán épp az Édenkertből jött, és dicsekedett:

A sátán végignézett Jézuson, és megvető gúnnyal mondta:

Jézus így szólt:

Ezzel George Thomas fogta a madárkalitkát, és lement a szószékről.

(Ismeretlen szerző. Forrás: internet)