Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 15 - Őrségváltás az Őrségben

Egyházunk egy-két hete

Őrségváltás az Őrségben

Lelkészbeiktatás és templom-újraszentelés Őrimagyarósdon

Néhány héttel ezelőtt lapunk hasábjain is bemutattuk olvasóinknak Farkas Sándor lelkészt, aki családjával együtt az Alföld egyik legnagyobb gyülekezetéből indult útnak egy őrségi kis falu evangélikusainak meghívására. Őrimagyarósdon ugyanis Loós Csaba nyugalomba vonulása után megüresedett a lelkészi állás. A dunántúli község evangélikusai április 3-án kettős ünnepet ültek: mindamellett, hogy beiktatták új lelkészüket, hálát adhattak megújult templomukért is.

A zsúfolásig megtelt templomban Ittzés János püspök igehirdetésében 2Tim 1,8-10 alapján arról beszélt, hogy ez az igeszakasz mindkét "ünnepelthez" szól. Egyrészt a lelkészt erősíti meg az elhívás bizonyosságában, hiszen az elbizonytalanodás az egyházban is kísért. Ilyenkor csak a Jézushoz való visszamenekülés segít. Ő az, aki megígérte, hogy velünk van a világ végezetéig. Nagyhét előszobájában tehetnénk-e mást, mint hogy rá mutatunk? Le kell számolnunk azokkal az illúziókkal, amelyekben sokszor reménykedünk. Egyedül Isten szeretete az, amely nem változik, egyedül csak ő méltó a bizalmunkra - mondta a püspök.

Ugyanezt tapasztaljuk a templom megújulásában is - folytatta Ittzés János. A maga 142 évével ez a gyülekezet még csak kamaszkorúnak számít az egyháztörténelemben. Bár a templom nem turistacsalogatóan ősi, az elődök munkájának nyoma mégis értékessé teszi. Ebben is egyedül Jézus a mi reménységünk. Ezért ne szégyelljük a templomot, az igehallgatást, a hittant és a reménységünket - zárta szavait a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület vezetője.

Ezt követően Vető István, a Vasi Egyházmegye esperese beiktatta hivatalába Farkas Sándort. Az új lelkész Fil 2,12-16 igéivel lépett a szószékre. Hangsúlyozta, hogy a Kiskőrösön töltött három és fél év után félelem volt a szívében, amikor a megszokottat felcserélte az idegennel. De ma már tudja, hogy kinek köszön a faluban, és a tekintetekből igehirdetéseinek üzenete is visszatükröződik. Mint kiemelte: Jézusról akar itt is bizonyságot tenni, és megtiszteltetésnek tekinti, hogy ez a kis gyülekezet a lelkipásztorává választotta. Legfontosabb feladatának azt tartja, hogy az itt élőkben vágyat ébresszen Isten szeretete iránt. Ha az Úrral való kapcsolatuk a mindennapi életük részévé válik, akkor már nem érkezett ide hiába - fejezte be gondolatait a fiatal lelkész, majd első hivatalos szolgálataként beiktatta a gyülekezet új kántorát, Déri Boglárkát.

E jeles eseményen a határon túli testvérgyülekezetek is képviseltették magukat. Az ausztriai Eltendorf gyülekezetének énekkara kórusművekkel is szolgált. A szlovéniai Hodosról is érkeztek evangélikusok, de a búcsúzó kiskőrösiek is megtöltöttek egy autóbuszt.

Az istentisztelet utáni közgyűlésen Szakály József felügyelő köszöntötte a megjelenteket, majd Loós Csaba, a nyugállományba vonuló előd ismertette a templomrenoválás menetét. Mint elmondta, a terv már régen - 1997-ben - megfogalmazódott bennük, de megvalósítani csak kis lépésekben tudták. Az eltendorfi gyülekezet közel félmillió forintos adománya adta meg a kezdeti lendületet, a Vidékfejlesztési Minisztériumtól pedig kétmillió forintot nyertek pályázaton. Közben 2001-ben az orgona is javításra szorult. Az összes kiadás 7 236 000 forintot emésztett fel, amelyből 2 586 000 forintot az őrimagyarósdiak fedeztek. Loós Csaba végezetül külön megköszönte a gyülekezet felügyelőjének a munkáját, akinek segítsége nélkül nehéz lett volna megvalósítani a terveket.

Menyes Gyula