Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 15 - Búza Barna keresztútjai

Kultúrkörök

Búza Barna keresztútjai

Az idén 94. évében járó - református vallású, ám az ökumené iránt elkötelezett - művészt egyházi körökben "a keresztutak mélyen érző mestereként" emlegetik. Az ő műve a székesfehérvári Krisztus király templom pirogránitból formált stációja, illetve a sümegi ferences kegytemplom keretbe foglalt, többalakos keresztútja.

Búza Barna életműve gazdag az egyházi tárgyú alkotásokban. Azokban a fájdalmasan nehéz években, amikor az egyházművészeti értékek csak zárt ajtók mögött készülhettek - és helyreállítani is csak "titokban" lehetett őket -, újjávarázsolta Luther Márton szobrát. (Az alkotás most az Evangélikus Hittudományi Egyetem udvarán áll.) Egy másik megbízásra bronz emlékérmet készített Lutherről. Másfélszeres életnagyságú Kálvin János-szobrát az alkotó 90. születésnapján avatták fel Budapesten. Két évvel ezelőtt nagy érdeklődéssel övezett kiállítása volt a tihanyi bencés apátságban gyönyörű egyházi műveiből, köztük keresztútjaiból. Alapanyagként szívesen használja a fát is: a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó, a legmélyebb érzéseket kiváltó alkotásait kedvelt diófájából - máskor hársfából - faragta.

A szobrászművésznek olvasóink nevében is lankadatlan alkotókedvet, örömöt, erőt s mindezzel együtt áldott húsvéti ünnepeket kívánunk.

Schelken Pálma