Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 16 - Meseíróból mesehős

Kultúrkörök

Meseíróból mesehős

Ki ne emlékezne gyermekkora híres meséire a rendíthetetlen ólomkatonáról, a jeges szívű hókirálynőről, a rút kiskacsáról vagy a kis gyufaárus lányról? Hányszor mosolyogtunk a hiú császáron, aki új "ruhájában" vonult végig az utcán, vagy a parasztemberen, aki lovát egy zsák rohadt almára cserélte, ám ezzel mégis egy véka aranyat szerzett! A holland mesemondó, Hans Christian Andersen valami olyat tudott közel kétszáz évvel ezelőtt, aminek a varázsa a mai napig rabul ejti a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

Nem véletlenül ragadta meg Balázs Ágnes színésznő fantáziáját is az a mesevilág, amelybe Andersen repíti el olvasóit. Néhány hónappal ezelőtt az Andersen avagy a mesék meséje című könyvében egy gyönyörű történettel hálálta meg a mesemondótól kapott élményeit.

A regény a fiatal, de szegény írótehetség - az ifjú Andersen - és egy árván maradt kislány találkozásával kezdődik. Az izgalmas fordulatokkal teli mesében nyomon követhetjük barátságuk kialakulását, az író kezdeti szárnypróbálgatásait és sikereit, valamint szerelmének történetét. Balázs Ágnes magával ragadó stílusban ötvözte a mesemondó életrajzi epizódjait, az eredeti történetek szereplőit és saját fantáziavilágát, olyan regényt alkotva, amely méltó az Andersen-mesék szomorúan szép hangulatához.

B. Zs.