Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 16 - 52

Kultúrkörök

Élete első filmforgatókönyvével pár nappal ezelőtt a Hartley Merrill forgatókönyv-pályázat 2. díját nyerte el sokoldalúan tehetséges színésznőnk, Balázs Ágnes. A forgatókönyv a szerző Andersen avagy a mesék meséje című művének harmadik "élete".

A szerző azonos című, felnőtteknek és gyerekeknek szóló regényének illusztrált könyvváltozatát a Holnap Kiadó adta ki 2003 novemberében. A regény zenés színpadi változatának előbemutatója 2004 májusában lesz a Pesti Magyar Színházban, Iglódi István igazgató-főrendező rendezésében. A Kossuth-díjas rendezőn kívül további három Kossuth-díjas művész is dolgozik Balázs Ágnes szép darabjának a sikeréért: Schaffer Judit jelmeztervező, Moór Marianna és Raksányi Gellért.

Balázs Ágnes (színésznő, író, színházi szövegkönyvíró, zeneszerző, rendező és forgatókönyvíró) éppen időben készült el remek munkáival: a világ 2005-ben ünnepli a nagy dán meseíró születésének 200. évfordulóját...

Balázs Ágnes a Brüsszeli Szabadegyetemen, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatott francia nyelvi és irodalmi tanulmányai után a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát 1993-ban.

Első színpadi sikerét Bessenyei Ferenc partnereként aratta Hauptmann Naplemente előtt című darabjában. Pályafutása a Nemzeti Színházban kezdődött, ahol Shakespeare- és Goldoni-darabokban játszott főszerepet. Színházi szerepei, tévés műsorvezetői munkája, szinkronfőszerepei és francia nyelvű szinkronmunkái mellett 2001-ben megrendezte a Madách ihlette, Isteni show című musicalt, amelyet szövegkönyvíróként, zeneszerzőként és Éva szerepében is fémjelez.

A nívódíjas musical április 8-án zárta a harmadik sikeres évadot az előadást befogadó Vidám Színpad nagyszínpadán.