Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 16 - Megvan a mesterhármas

Evangélikusok

Megvan a mesterhármas

Mint arról lapunk múlt heti számában hírt adtunk, országos ökumenikus szavalóverseny színhelye volt április 5-én és 6-án a nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium. Az Úr érkezése elnevezésű rendezvényt Jakucs János, a gyulai Karácsonyi János Katolikus Gimnázium diákja nyerte meg.

Azonban olyan sokáig nem kellett várnia az eredményekre a humán szakon tanuló, szőke fiúnak, hisz a piaristák vetélkedését már elsős korában megnyerte, és sok más regionális megmérettetésen is kivívta az elsőséget. Mint mondja, az őt felkészítő magyartanárával és humán beállítottságú - egyébként orvos - édesanyjával hármasban jó pár versenyt megjártak már, s biztos benne, hogy nekik kettőjüknek köszönheti a sikert: egyiküknek a szakmai segítséget, másikuknak a biztos érzelmi-lelki hátteret.

Az egyébként reálosztályban tanuló fiatalember szegedi egyetemistának készül: a történelem-kommunikáció szakot célozza meg.

Egyelőre azonban a gimnazisták hétköznapjait éli, olykor feszített tempóban a teljesítménykényszertől, máskor meg lazán, a hozzá hasonló korú fiúkkal-lányokkal körülvéve, bulizva. Szabad idejét a verseknek, a diákszínjátszásnak, az olvasásnak szenteli, sűrű könyvtárlátogatással igyekszik csillapítani a történelem iránti szenvedélyes érdeklődését.

Jakucs János a nyíregyházi ökumenikus szavalóversenyen Vas István Kakasszó című költeményét mondta az istenes versek kategóriájában. E vers már megérett a lelkében, máskor is indult vele versenyen. A 18. századi magyar irodalomból - tanára tanácsára hallgatva - egy Mátyási József-művet választott.

Veszprémi Erzsébet

Regionális hozzárendelés: Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium