Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 17 - Hálaadás a torony órájáért

Egyházunk egy-két hete

Hálaadás a torony órájáért

Egyházi énekre ébred és azzal zárja a napot Nagybánhegyes népe. Az evangélikus templom közelmúltban elkészült toronyórája ugyanis nemcsak az időt mutatja, hanem dallamot is játszik. A Békés megyei községben április 17-én ünnepi istentiszteleten adtak hálát az éneklő és ketyegő szerkezetért.

Az 1895-ben épült bánhegyesi templom toronyórája évtizedek óta nem működött. Mivel a felújítására nem lett volna érdemes költeni, a gyülekezet három éve úgy döntött, hogy új órát készíttet. A közel egymillió forintos költség felét a nagybánhegyesiek adták össze; a munkát az evangélikusok mellett a katolikus és a református hívek is támogatták.

Április 17-én Ribár János esperes szolgálatával tartottak hálaadó istentisztelet a gyülekezetben. Az igehirdető kiemelte, hogy a torony mindig fontos tájékozódási pont volt, mindig megmutatta a helyes irányt. A nagybánhegyesieknek is mindig felfelé kell tekinteniük. Az új óra pedig arra hívja fel a figyelmüket, hogy az idő ne csak múljon, hanem teljen is: teljék meg szeretettel, munkával, odaadással. A kora esti ünnepi istentisztelet azzal az énekkel zárult, mely ezentúl minden este nyolc órakor felcsendül a száztíz éves toronyból: „Adjon Isten jó éjszakát…”

L. J. Cs.

Regionális hozzárendelés: Nagybánhegyes–Magyarbánhegyesi Evangélikus Egyházközség