Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 17 - Tízéves a nagymányoki evangélikus templom

Egyházunk egy-két hete

Istállótól Isten házáig

Tízéves a nagymányoki evangélikus templom

Ünnepi istentisztelet keretében adtak hálát Istennek az elmúlt évtized gazdag ajándékaiért és a Krähling János tervei alapján készült templomért Nagymányokon. Az április 17-én tartott jubileumi ünnepségen Gáncs Péter püspök szolgált igehirdetéssel. A Déli Egyházkerület vezetője 1Pt 2,4 alapján a gyülekezetépítés fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét, s egy kérdést intézett az ünneplő hívekhez: Vajon a lelki épülés területén mi történt az elmúlt tíz esztendőben? A válasz nem késett sokáig. A gyülekezet három korcsoportból álló ifjúságának énekszolgálata, a teli hajlék minden statisztikai adatnál beszédesebben bizonyította: a nagymányoki evangélikusok nem elégedtek meg azzal, hogy szép, új templomot építhettek, hanem elkezdték a munka nehezebb részét, a lelki épülést, gazdagodást is.

A településen egykor a lelkész istállójából alakítottak ki egy termet, hogy a falu evangélikussága vasárnaponként összegyűlhessen. Ám 1994-ben Ócsai Zoltán lelkész szolgálata alatt, Lofink Henrik és Reisz Henrik gondnok szervezésével és irányításával végre megkezdődhetett a templomépítés.

Tíz esztendő nem túl hosszú idő, de arra mindenesetre elég volt, hogy bebizonyosodjon: Isten háza nem elhagyatott, nem kihasználatlan Nagymányokon. A mosolygós fiatal lelkésznő, Schaller Bernadett szolgálatának gyümölcseként megtelt élettel.

Sz. Sz.

Regionális hozzárendelés: Nagymányoki Evangélikus Társegyház