Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 18 - Templomfosztogató(k) járt(ak) Csőváron!

Egyházunk egy-két hete

Templomfosztogató(k) járt(ak) Csőváron!

Ismét templomi betörésről kell hírt adnunk az EvÉlet hasábjain. Ez alkalommal az 1826-ban épült csővári evangélikus templomban jártak tolvajok.

Múlt héten, valószínűleg csütörtökről péntekre virradó éjjel – azaz április 22-én vagy 23-án, a pontos dátumot nem tudni – betörtek a csővári evangélikus templomba. Az elkövetők sajnos nem üres kézzel távoztak: kivágták keretéből a fotón is látható oltárképet, amely Jézust és a samáriai asszonyt ábrázolja. A 2,30 méter magas, 150 centiméter széles alkotást 1875-ben festették, és hat évvel ezelőtt restaurálták.

A rablók a gyülekezet lelkésze, Fischl Vilmos szerint profik lehettek. A betöréshez ugyanis álkulcsot használtak, zsákmányszerző munkájuk előtt pedig „gondosan” lepakolták az oltár elől a vázákat, a keretből kivették a szögeket, majd az üres rámát visszaakasztották a falra.

Fischl Vilmos lapunk kérdésére elmondta: a templom fennállása óta soha nem történt hasonló eset. A lelkész ismeretlen tettes(ek) ellen tett feljelentést. Az ügyben a rendőrség nyomozást rendelt el.

Kőháti Dorottya

Regionális hozzárendelés: Cs?vári Evangélikus Egyházközség