Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 18 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Istenünk, aki az öröm szerzője és beteljesítője vagy, kérünk, emeld fel szívünket. Nyisd meg szemünket, hogy lássuk ajándékaidat, amelyeket kérésünk nélkül naponta elkészítesz nekünk. Hadd örüljünk a hit ajándékának, amellyel ablakot nyitsz a siralmaink völgye felett. Vigasságra teremtettél minket: segíts, hogy igaz örömöket keressünk. Add, hogy keresésünk elvigyen hozzád, az élet őrzőjéhez és megújítójához.

Add, hogy szeressük Krisztus követését. Ne kényszeredetten, elfáradva, hanem a hit bátorságával és a tőled kapott szabadság örömével menjünk Pásztorunk után. Add, hogy örömmel kutassuk szavainak az értelmét, és örömmel adjuk tovább azt, amit megtaláltunk. Add, hogy jó szívvel munkáljuk egyházad egységét. Segíts, hogy a magunk igazát ne emeljük Krisztus egységet kívánó akarata fölé.

Segíts, hogy elfogadjuk kezedből az alkalmakat, amelyeket készítesz számunkra. Örvendezzünk veled az öröm idején, és múljék el tőlünk a sírás, ha ezt rendelted nekünk. Add, hogy olyan bizalommal és egyszerűen fogadjuk el tőled a rendeléseidet, ahogyan Fiad is tette.

Újítsd meg szívünket, amiképpen megújítod a teremtett világot most és az idők végezetén. Tedd könnyűvé és vidámmá lelkünket. Tégy igazzá, hogy ne higgyük: különbet érdemlünk annál, ami jutott nekünk. Szabadíts meg attól, hogy túl sokat várjunk el másoktól, s adj elég erőt, hogy eleget tudjunk adni annak, akit hozzánk küldtél. Segíts, hogy a régi bajra ne emlékezzünk, a régi bántást – hozzád hasonlóan – elfeledjük. Add, hogy ne őrizgessük sérelmeinket, ahogyan te sem őrzöd őket. Segíts, hogy ne lopjuk vissza tőled bűneinket, melyeket ígéreted szerint a hátad mögé vetettél.

Könyörgünk előtted minden emberért a földön, de még inkább azokért, akiket nekünk adtál. Add, hogy figyelmünk úgy kövesse a tőlünk távol élőket, hogy ne veszítsük szem elől a mellettünk lévőket. Ments meg a szép és üres gondolatoktól. Adj egyszerű szavakat a szánkba, amelyek örömöt és békét hoznak. Adj békét a harcolóknak, és adj enni az éhezőknek. Adj méltóságot népünknek, testi-lelki megújulást nemzetünknek.

Légy azokkal, akik számára nehéz az öröm: az elhagyottakkal, a magányosokkal, az elsötétült lelkűekkel, a betegekkel, a halállal küszködőkkel. Add, hogy akik lent vannak, feléd fordítsák arcukat. Segítsd azokat, akiket sírásra rendeltél, hogy keressenek és megtaláljanak téged.

Azt ígérted, megújítod a világot. Szabadíts meg attól, hogy a világ felett fölrémlő árnyakon túl ne lássunk. Segíts, hogy bízni tudjunk ígéretedben. Ámen.