Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 18 - Eltékozolt szeretet

Élő víz

Eltékozolt szeretet

„…a legnagyobb a szeretet.” (1Kor 13,13)

Azt mondják, túl sokat beszélünk a szeretetről, pedig az az igazság, hogy nem lehet eleget beszélni róla. Nem kell szégyellnünk a tartalmát. Nem kell helyettesítgetni modern kifejezésekkel. Őszintén bevallhatjuk szeretetéhségünket, amelyet nem tud kielégíteni sem az anyagi, sem a szellemi kincsek birtoklása. Egyéni és társadalmi életünk sok-sok nyomorúságának és tragédiájának a szeretethiány az oka. A kapott és adott szeretet a szó szoros értelmében létszükséglet. Ahonnan ez hiányzik, ott minden összezavarodik, minden eltorzul, minden a pusztulás felé rohan.

Napjainkban sok helyütt óriási tükröket fordítanak a nap felé, hogy az így nyert hőenergiát hasznosítsák. Hol vannak az Isten felé forduló lelkek, akik magukba gyűjtik Isten szeretetének sugarait, hogy továbbsugározhassák? Hiszen szeretni csak az tud, akit szeretnek. Csak Isten rám tékozolt szeretetét elfogadva lehetek ennek a legnagyobb értéknek a továbbítója.

Adjuk tovább az Istentől kapott szeretetet azzal az egyszerűséggel és megalkuvást nem ismerő radikalizmussal, amelyre Jézustól láttunk példát. A szeretettel nem kell takarékoskodni. Itt szabad tékozolni. Hiszen csak akkor marad a miénk, ha továbbadjuk.

Madocsai Miklós