Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 18 - Ortodox keresztény egyházi napok

Keresztutak

Egyesítő hit az egyesülő Európában

Ortodox keresztény egyházi napok

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) határozata értelmében április 24–25-én immár másodszor rendezték meg az ortodox keresztény egyházi napokat. A különféle kulturális programokat és lelki alkalmakat kínáló rendezvénynek ezúttal két település, Budapest és Gyula adott otthont. A szombat esti központi ünnepségre – melyen részt vettek a magyarországi egyházak vezetői, valamint a romániai egyházi, politikai és kulturális élet kimagasló tisztségviselői is – lapunk is meghívást kapott. A BM Duna Palota színháztermében tartott eseményen egyházunkat D. Szebik Imre elnök-püspök képviselte.

A jellegükben leginkább a protestáns napok rendezvénysorozatához hasonlító alkalmak célja a szervezők szándéka szerint az, hogy a hazai ortodox egyházakat minél szélesebb körben megismertessék. Tavaly májusban ezért hívták életre az ortodox egyházi napokat. Az eseménynek akkor – szentendrei központjában – a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye adott otthont. Ebben az esztendőben a házigazda szerepét a Magyarországi Román Ortodox Egyház vette át, amint arról Görög Tibor, a MEÖT főtitkára tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Az április 24-ei ünnepségen elsőként Sofronie püspök, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye vezetője mondta el megnyitó beszédét, majd a Román Ortodox Egyház vezetőjének, Teoctist pátriárkának az üzenetét tolmácsolták a jelenlévőknek.

A gyulai Pro Musica kórus előadása után Mircea Geoana román külügyminiszter személyesen mondott köszönetet a szervezőknek az ünnepi alkalom előkészítéséért, lebonyolításáért, külön kiemelve a MEÖT áldozatos munkáját. „Az egyesülő Európában a hitnek összekapcsolnia kell, nem szétválasztania” – hangsúlyozta a külügyminiszter, utalva arra, hogy több mint ezer éve a hit majdnem szétválasztotta az európaiakat. Az egyesülő Európa azonban reménységünk szerint véget vet majd ennek a szétválasztásnak. Mircea Geoana népe és kormánya jókívánságait is átadta a napokon belül uniós taggá váló Magyarországnak, majd kifejezte abbéli reményét, hogy a két nép jelképes kézfogása – amely ma már valóság a NATO-ban – az Európai Unióban is mihamarabb megtörténik. „A magyar és a román nép közötti történelmi kibéküléshez szükség van az egyházakra is” – zárta szavait a külügyminiszter.

A Magyar Köztársaság kormánya részéről dr. Gulyás Kálmán, a Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkára köszöntötte a megjelenteket. Feltette a kérdést: mit viszünk magunkkal az Európai Unióba? A válasz sokféle lehet, de a legfontosabb így fogalmazható meg: elsősorban embereket! Ezért különösen is szükséges a kisebbségek védelme, egymás vallásának, kultúrájának ápolása, tiszteletben tartása, támogatása – hangsúlyozta az államtitkár.

Dr. Márkus Mihály püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke szintén rámutatott a kultúrák, civilizációk közeledésének alapvető fontosságára, hiszen – mint mondta – a törésvonalak háborúk kiindulópontjai lehetnek, amint az már többször bebizonyosodott a történelem során.

A püspök köszöntő szavai után „A nyugati és a keleti keresztény hagyományok ekkléziológiai találkozásai a 15–16. századi Moldvában – a román ortodoxia dialóguskészsége és nyitása a többi egyház felé” címmel dr. Mihai Sasaujan, az aradi Aurel Vlaicu Egyetem Ortodox Teológiai Karának rektora tartott előadást.

A mintegy másfél órás ünnepi est végén a Nagyváradi Állami Egyetem Zeneművészeti Karának Camerata Felix kórusa igazi művészi és lelki élménnyel ajándékozta meg a második ortodox egyházi napok közönségét.

Kőháti Dorottya