Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 18 - EU-alkotmány: 750 ezren kérik a kereszténységre való utalást

A hét témája

EU-alkotmány: 750 ezren kérik a kereszténységre való utalást

Már hétszázötvenezer európai írta alá azt a petíciót, amely szorgalmazza, hogy az Európai Unió készülő alkotmányában szerepeljen a keresztény gyökerekre való utalás.

– Számos társadalmi szervezet is támogatta az aláírásgyűjtést, e szervezetek együttesen 55 milliós tagságot képviselnek – jelentette be április közepén Brüsszelben Elisabeth Montfort francia európai parlamenti képviselő, az aláírásgyűjtő kampány fő szervezője. Úgy vélekedett, hogy az EU-alkotmányról folytatandó újabb tárgyalásokon nem szabad figyelmen kívül hagyni ezt a tömeges akaratnyilvánítást.

Az EU állam- és kormányfői még 2004 első félévében szeretnék lezárni az EU-alkotmányról zajló tárgyalásokat. A múlt év decemberében megfeneklettek a megbeszélések, márciusban azonban az EU-tagállamok vezetői bejelentették az alkufolyamat újraindítását.

Az EU soros elnöki tisztét betöltő Írország miniszterelnöke, Bertie Ahern azt mondta a minap, hogy még harminc témakör lezáratlan. Nyitott kérdés a preambulum végső formája is; a jelenleg vitatott tervezet nem utal kifejezetten Európa keresztény gyökereire, csupán említést tesz a földrész kulturális, vallási és humanista örökségéről.

(MTI)